Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Nu har den polska författningsdomstolens beslut om att förbjuda abort på foster med funktionsnedsättningar, så som Downs syndrom, börjat gälla. Sedan domen kom i oktober 2020 har har kyrkor attackerats av arga demonstranter. På bilden skyddas en kyrka av polis och en grupp människor som försvarar abortbeslutet. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Kritiserad polsk abortlag blir skydd för funktionshindrade

De nya inskränkningarna i den polska abortlagen trädde i kraft förra veckan, när konstitutionsdomstolen publicerade sitt beslut.

”Tack Polen för att du förbjuder abort av funktionshindrade”, skriver den irländska pro-lifeorganisationen Disability Voices for Life.

Nyheter · Publicerad 08:00, 6 feb 2021

Från och med förra onsdagen tillåts abort i Polen endast efter våldtäkt, incest eller när kvinnans liv står på spel. Detta enligt det domslut som fattades i höstas men som fick laga kraft först i och med att det publicerades i en officiell juridisk tidskrift.

”Det kan inte finnas något skydd av individens värdighet utan ett skydd för livet självt”, skrev författningsdomstolen i oktober.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10