HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kritiserad Clinton omtyckt i Sverige

En ny rapport från Pew Research Center visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton är mest populär i Sverige av de länder som kartlagts i undersökningen. Drygt åtta av tio svenskar tror att hon skulle vara bra för världspolitiken. För motståndaren Donald Trump är motsvarande siffra bara sex procent.

Nyheter · Publicerad 15:00, 12 aug 2016

Rapporten släpptes i slutet av juni och har kartlagt attityder i 15 länder – tio europeiska, Indien, Kina, Japan, Australien och Kanada.

Omvärldens förtroende för president Barack Obama var redan när han tillträdde 2009 mycket högre än för företrädaren George W Bush. Rapporten från Pew Research Center visar att Obamas image är fortsatt stark i stora delar av omvärlden.

I Sverige, Nederländerna, Tyskland och Frankrike har fler än åtta av tio förtroende för att Obama sköter utrikespolitiken bra. Och allra högst förtroende för den amerikanske presidenten finns i Sverige, där siffran är hela 93 procent. Strax över hälften av svenskarna har dessutom ett ”mycket högt förtroende” för Obama. Bara fem procent av svenskarna saknar helt förtroende för honom.

Även den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton åtnjuter högt förtroende i världen överlag. Liksom Obama har hon sin bästa förtroendesiffra i Sverige, där 83 procent känner tilltro till hennes förmåga att hantera världsfrågor.

Clintons motståndare i kampen om presidentposten, Republikanernas kandidat Donald Trump, har inga större skäl att jubla vad gäller omvärldens förtroende. Den högsta förtroendesiffran, 22 procent, har han i Kina. Det kan jämföras med det lägsta förtroendet för Clinton i de länder rapporten kartlagt: 15 procent i Grekland.

I Sverige har bara sex procent förtroende för att Donald Trump skulle ”göra rätt sak gällande världsfrågor”. Motsvarande förtroende för den ryske presidenten Vladimir Putin är 12 procent.

DeeDee Gierow är ordförande i organisationen Democrats Abroad Sverige. Hon tror att omvärldens höga förtroendesiffror för Clinton kan förklaras av hennes politiska erfarenhet.

– Hon har varit USA:s första dam, hon har varit respekterad senator och hon har varit utrikesminister. Hon är mer kvalificerad än någon annan för jobbet.

Att det är i Sverige förtroendet för Clinton är högst kan bero på synen på jämställdhet här, tror DeeDee Gierow, som bott i Sverige i 22 år.

– Hon har gått igenom glastaket för vad en kvinna kan göra. Det tror jag att Sverige har mer respekt för än många andra länder har.

DeeDee Gierow menar att Donald Trump, som inte har erfarenhet av politiska förtroendeuppdrag, gång på gång visat att han ”inte riktigt förstår vad som händer i världen”. Som exempel nämner hon en tv-intervju med ABC för knappt två veckor sedan, där den republikanske presidentkandidaten sa att ”Putin kommer inte gå in Ukraina”. Journalisten påpekade att Putin redan gjort det, varpå Trump svarade: ”Okej, well, han är där på ett sätt. Men jag är inte där. Obama är där.”

Roland Poirier Martinsson är USA-kännare och konservativ debattör, och har bott i Texas i flera år. Hans syn på anledningen till Clintons stora popularitet i Sverige skiljer sig från DeeDee Gierows. De höga förtroendesiffrorna kan till stor del bero på att kunskapen om kritiken mot henne i USA är låg i Sverige, menar han. Han nämner Clintons privata mejlserver under hennes tid som utrikesminister, att hon tog emot donationer från utländska regeringar till den privata stiftelsen The Clinton Foundation under samma tid, samt hennes sätt att hantera attacken mot den amerikanska ambassaden i libyska Benghazi 2012.

– Hon representerar det sämsta inom politiken: en person som gör nästan vad som helst för maktens skull. Samtidigt representerar Trump det sämsta inom politiken från ett annat håll: han är populisten som vädjar till människors lägsta instinkter.

Ofta har Roland Poirier Martins­son känt att han vill försvara den amerikanska högern i svensk media ”bara för att den framställs på ett så vulgärt och okunnigt sätt av svenska tyckare”.

– Men den här gången har svensk media rätt när det gäller den republikanska kandidaten. Trump är narcissistisk och okunnig. En stor majoritet av det republikanska partiets ledarskap tycker att det är tragiskt att partiet har röstat fram honom.

Rapporten från Pew Research Center visar också att den allmänna uppfattningen om USA är övervägande positiv i de 15 länder som kartlagts. Listan toppas av Polen, där 74 procent har en positiv syn på USA. På andra och tredje plats hamnar Italien och Sverige med 72 respektive 69 procent.

Roland Poirier Martinsson menar att svenskars bild av USA är tudelad. Å ena älskar svenskar USA:

– Det räcker att titta på vart svenskar åker på semester, vilka böcker man läser, vilka filmer och tv-serier man ser på, vilken musik man lyssnar på. Sätter jag mig på bussen ser jag tonåringar som sitter och slänger amerikanska begrepp till varandra. Det finns en stor respekt för USA, eller ett mindervärdeskomplex, beroende på hur man ser det.

Å andra sidan finns en uppfattning i Sverige om amerikaner som vulgära, ytliga och korkade, säger Roland Poirier Martinsson.

– Vietnamkriget etablerade en syn på USA som ett imperialistiskt förtryckarland, med rå kapitalism och kvardröjande slaverifasoner. Den synen har präglat 68-generationen, som ju kommit att dominera det offentliga samtalet och medietonen i Sverige i decennier.

Jämfört med Bushåren under 2000-talets första decennium är bilden av USA och amerikansk politik betydligt ljusare i Sverige i dag, menar Roland Poirier Martinsson.

– Bush bekräftade alla de negativa fördomarna om amerikansk höger. Han var inte god vän med språket när han skulle uttrycka sig spontant, kom från en rik familj, var högerrepublikan och gick till krig. Medan Obama bekräftar den svenska intellektuella elitens självbild: han är verbal, intellektuell, kylig, ironisk. Han påminner om Bill Clinton i det att han talar på ett europeiskt vis.

Democrats Abroad Sveriges ordförande DeeDee Gierow känner igen sig i att svenskars syn på amerikansk politik var mer dyster under Bushs tid i Vita huset.

– När det kom fram att jag var amerikan brukade folk fråga: Men vad håller er president på med? Nu möter jag ofta liknande frågor om Trump.

Hon har gått igenom glastaket för vad en kvinna kan göra. Det tror jag att Sverige har mer respekt för än många andra länder har.
Hon representerar det sämsta inom politiken: en person som gör nästan vad som helst för maktens skull.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...