Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kritikstorm efter nazijämförelse på Vänsterpartiets kongress

Många har reagerat starkt på att situationen i dagens Sverige jämfördes med nazitiden när Vänsterpartiets kongress skulle inspireras inför valrörelsen. Skådespelaren Ann Petrén läste en text av Kerstin Thorvall som bland annat lyder "Nazismen kunde inte gjort det bättre",

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 jan 2014

Det var under punkten "Valpepp" vid Vänsterpartiets kongress, som avslutades på söndagen, som texten av Kerstin Thorvall lästes upp. Den presenterades enligt Expressen av partiets kommunikationschef Åsa Mattsson med orden:

- Det här skrevs för 20 år sedan, men är lika aktuellt i dag.

Texten innehåller bland annat passagen: "Nazismen kunde inte gjort det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt".

- Antingen har Vänsterpartiets ledning tappat omdömet eller så är de okunniga om historia. Jag förväntar mig att Jonas Sjöstedt utan förbehåll ber om ursäkt, kommenterar Folkpartiledaren Jan Björklund för Expressen och Moderaternas partisekreterare Kent Persson säger sig vara förskräckt över så grova påhopp på Sveriges folkvalda regering.

Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, menar att nazijämförelsen är klart olämplig.
- Man kan ha olika synpunkter på den politiska utvecklingen, men att jämföra med gaskamrarna, det gör att man banaliserar Förintelsen, säger han till Expressen.

Och även Jonas Sjöstedt, partiledare för V, backar.
- Jag måste säga att jag hajade till när texten lästes upp. Jag tycker inte att det är en bra jämförelse. Förintelsen och nazismen har en särställning som man aldrig ska relativisera, säger han till tidningen.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...