Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Utbildningsminister Naftali Bennett menar att en orsak till Israels återhållsamhet är att israeliska soldater fruktar den militära åklagaren mer än fienden. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

​Kritiker hävdar att den israeliska armén inte är redo för strid

Nyheter · Publicerad 15:14, 28 nov 2018

Förra söndagen tog Benjamin Netanyahu över försvarsministerposten efter att Avigdor Liberman avgått. Det hände samtidigt som två viktiga diskussioner, där den israeliska armén (IDF) står i centrum, pågick i Israel.

Utbildningsminister Naftali Bennett sade förra veckan att en del av orsaken till Israels återhållsamhet i behandlingen av Hamas är att israeliska soldater fruktar den militära åklagaren (Military Advocate General, MAG) mer än fienden. Soldaterna undviker att skjuta eftersom de är rädda för att bli åtalade efteråt, menade han.

Bennett tillade: ”Jag har sett förvirringen, avsaknaden av beslutsamhet och kampvilja. Men det finns ett svar: Vi kan börja vinna igen.”

Bennetts kritik avvisades blankt av militärens överbefälhavare Gabi Eisenkott, som sade att MAG ”arbetar outtröttligt för att ge IDF nödvändiga juridiska ramar för kunna att utöva sin makt och fortfarande följa lagen”. En tidigare MAG, Avichai Mandelblit, tillade att IDF:s noggrannhet när det gäller den juridiska biten var en källa till dess styrka.

Förutom nämnda diskussion har en pensionerad general, Yitzhak Brick, kommit med stark kritik av IDF:s förberedelsenivå inför nationens militära hotbild. Hans kritik bekräftades till stor del av den militära ombudsmannens rapport förra veckan.

På ett högst otraditionellt sätt skickade Brick ett sms till medlemmarna i Knessets utrikes- och försvarskommitté på lördagsmorgonen, där han i princip upprepade vad han skrev i ett brev i oktober, om att armén är sämre förberedd än vad som var fallet före Yom Kippurkriget 1973.

Läkare på Irland spjärnar emot beslut om fri abort

Folkomröstning. Många läkare på Irland meddelar nu att de inte tänker utföra aborter och vissa vill inte ens hänvisa kvinnor till andra läkare som kan avbryta en...

Oansvarigt att inte vaccinera mot mässling

Ledare En dödlig sjukdom För ganska precis ett år sedan kom ett larm från vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön. Ett av de första fallen i modern tid av mässling hade...