Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Kritiken mot imambeslutet växer

Nu växer Svenska kyrkans beslut att anställda en imam, stationerad på Fryshuset.– Det finns tydligen så gott om pengar i Stockholms stift att man nu anser sig ha råd att anställa även andra religioners företrädare, konstaterar Hemmets väns chefredaktör Åke Hällzon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 mar 2011

Som Världen idag tidigare har berättat beslutade Sofia församling på Söder i Stockholm att anställa en imam, stationerad på Fryshuset. Anställningen är ett led i församlingens mångfaldsarbete för att motverka fördomar om religioner.

Ansvarig kyrkoherde Hans Ulfvebrand menar att det är "Svenska kyrkans plikt", att anställa en muslimsk präst inom ramen för kyrkans verksamhet.

Detta har väckt debatt runt om i landets församlingar, i söndags skrev prästerna Johanna Andersson och Annika Borg, på Svenska dagbladets brännpunkt att de menar att beslutet att anställa en imam är olyckligt.
– Det har skett för hastigt och utan eftertanke, skrev prästerna.

Nu kastar sig veckotidningen Hemmets väns chefredaktör Åke Hällzon in i debatten.

Han menar att för dem som har en bakgrund inom frikyrkligheten förvånar Svenska kyrkans spenderariver eftersom man av tradition inom kyrkan varit sparsamma med anställningarna.
– Det finns tydligen gott om pengar i Stockholms stift. Så mycket att man nu anser sig ha råd att anställa även andra religioners företrädare, skriver han i tidningens senaste ledare.

Den nye imamen, Othman Al-Tawalbeh, tidigare integrationshandläggare från Helsingborg, har sagt till Kyrkans tidning att "Svenska kyrkan är en institution och fungerar som vilken arbetsgivare som helst", något som upprör Åke Hällzon.
– Han själv fångar pudelns kärna. De flesta andra skulle nog definiera Svenska kyrkan som kristen kyrka. Och som sådan måste Jesus Kristus vara kyrkans ärende, grund och livsluft, skriver Åke Hällzon och slår fast att utan "Jesus upphör kyrkans existensberättigande".

varldenidag.se
webben@varldenidag.se

Storgåva från megakyrka ska rädda ofödda

Abort. En amerikansk megakyrka vars pastor kunde ha aborterats av sin mor, har donerat 50 000 dollar – drygt 460 000 kronor, till ett rådgivningscentrum för...

Paulus brev hyllades av författare i Sveriges Radio

Media. Vi behöver Paulus mer än någonsin. Det skriver författaren Mattias Hagberg i en essä som publicerats av Sveriges Radio. I texten finns både bibelord...