Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Kritik mot SVT-inslag om kyrklig vänster

Är Svenska kyrkan vänstervriden? Den frågan diskuterades i SVT:s Agenda i söndags, men alla representanter från Svenska kyrkan hade någon form av socialdemokratisk koppling. – Ett publicistiskt haveri att bjuda in tre personer från samma krets, menar prästen Annika Borg.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 sep 2017

Prästen och debattören Annika Borg skulle delta i en studiodebatt om ”vänstervridning i Svenska kyrkan” i SVT:s program Agenda i söndags. Men debatten blev aldrig av.

– SVT ringde och sa att de hade svårt att få någon meningsmotståndare att ställa upp mot mig, berättar hon.

I inslaget fick i stället biskop Eva Brunne, som haft kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna, och prästen Helle Klein, som varit aktiv inom SSU, uttala sig utan att få motfrågor. Prästen Anna-Karin Hammar, som kandiderar för Socialdemokraterna i kyrkovalet, fick debattera mot DN:s ledarskribent Erik Helmerson.

– Erik Helmerson gjorde ett lysande jobb, men han är ingen representant för Svenska kyrkan, säger Annika Borg.

Representerar kyrkan gör däremot Eva Brunne, Helle Klein och Anna-Karin Hammar, tre personer som alla har socialdemokratisk koppling.

Annika Borg anser nu att Agenda-inslaget förstärkte bilden av att både Svenska kyrkan och SVT är vänstervridna.

– Det är ett publicistiskt haveri att bjuda in tre personer från samma vänsterkrets och endast låta dem representera Svenska kyrkan, säger hon.

Annika Borg berättar att SVT, med kort varsel, hörde av sig och ville låta henne uttala sig i en bandad intervju, men att hon inte hade tid för inspelning då. SVT löste det hela genom att i stället spela upp korta klipp från ett gammalt seminarium med henne.  

– Varför kunde de inte låta mig debattera mot Anna-Karin Hammar? Eller varför kunde de inte säga att vissa personer avböjt från att medverka i debatten och låta mig få intervjuas i studion?, säger Borg.

Hon betonar att det viktiga inte är att hon som person ska få uttala sig, utan att SVT ska låta olika röster från Svenska kyrkan komma till tals.

– Hur kan SVT låta makteliten i Svenska kyrkan sätta agendan för programmet? Ska inte Public Service granska makten? fortsätter hon.

Annika Borg frågar sig om SVT ”visste att Brunne i åratal drivit igenom bidrag och kollekt till vänstersmedjan Seglora, som Klein driver och i vilken Hammar publicerar alster.

– Antingen är medarbetarna på Agenda djupt okunniga, eller har de en egen agenda, säger hon.

Världen idag tar kontakt med SVT:s Agendaredaktion för att höra deras syn på saken.

– Det som var viktigt för oss var att ha skilda åsikter representerade och det tycker jag att vi lyckades med, säger redaktören Rolf Tardell.

Han bekräftar att Agendaredaktionen försökte få till en debatt med Annika Borg.

– Vi hade stora svårigheter att hitta någon som ville ställa upp, säger han.

Han vill dock inte gå in på vilka personer som avböjde eller vilka skäl de hade för att säga nej.

Rolf Tardell påpekar att Annika Borg fick två dagar på sig att bli intervjuad. Ett studiosamtal med henne tycker han inte skulle ha tillfört något som hon inte kunde ha sagt i en intervju. Han påpekar också att det i inslaget fanns klipp med både Borg och sverigedemokraten Aron Emilsson.

Brunne, Klein och Hammar har likartade åsikter – kunde ni inte låta någon annan från Svenska kyrkan uttala sig?

– Jo, vi pratade om ganska många personer på olika poster. Kanske var det lite mycket att ha alla de tre representerade, kan man tycka. Men det viktigaste var som sagt att vi fick fram de olika åsikterna, och det tycker jag att vi fick.

Fakta

Eva Brunne är biskop i Svenska kyrkan i Stockholms stift. Hon är socialdemokrat och har haft kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna.

Helle Klein är präst i Svenska kyrkan samt journalist. Hon har tidigare varit aktiv inom SSU samt varit politisk redaktör på Aftonbladet. Sedan 2013 är hon chefredaktör och vd på Dagens Arbete.

Anna-Karin Hammar är präst och teolog som kandiderar för Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier