Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Kritik mot SVT-inslag om kyrklig vänster

Är Svenska kyrkan vänstervriden? Den frågan diskuterades i SVT:s Agenda i söndags, men alla representanter från Svenska kyrkan hade någon form av socialdemokratisk koppling. – Ett publicistiskt haveri att bjuda in tre personer från samma krets, menar prästen Annika Borg.

Nyheter · Publicerad 08:00, 13 sep 2017

Prästen och debattören Annika Borg skulle delta i en studiodebatt om ”vänstervridning i Svenska kyrkan” i SVT:s program Agenda i söndags. Men debatten blev aldrig av.

– SVT ringde och sa att de hade svårt att få någon meningsmotståndare att ställa upp mot mig, berättar hon.

I inslaget fick i stället biskop Eva Brunne, som haft kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna, och prästen Helle Klein, som varit aktiv inom SSU, uttala sig utan att få motfrågor. Prästen Anna-Karin Hammar, som kandiderar för Socialdemokraterna i kyrkovalet, fick debattera mot DN:s ledarskribent Erik Helmerson.

– Erik Helmerson gjorde ett lysande jobb, men han är ingen representant för Svenska kyrkan, säger Annika Borg.

Representerar kyrkan gör däremot Eva Brunne, Helle Klein och Anna-Karin Hammar, tre personer som alla har socialdemokratisk koppling.

Annika Borg anser nu att Agenda-inslaget förstärkte bilden av att både Svenska kyrkan och SVT är vänstervridna.

– Det är ett publicistiskt haveri att bjuda in tre personer från samma vänsterkrets och endast låta dem representera Svenska kyrkan, säger hon.

Annika Borg berättar att SVT, med kort varsel, hörde av sig och ville låta henne uttala sig i en bandad intervju, men att hon inte hade tid för inspelning då. SVT löste det hela genom att i stället spela upp korta klipp från ett gammalt seminarium med henne.  

– Varför kunde de inte låta mig debattera mot Anna-Karin Hammar? Eller varför kunde de inte säga att vissa personer avböjt från att medverka i debatten och låta mig få intervjuas i studion?, säger Borg.

Hon betonar att det viktiga inte är att hon som person ska få uttala sig, utan att SVT ska låta olika röster från Svenska kyrkan komma till tals.

– Hur kan SVT låta makteliten i Svenska kyrkan sätta agendan för programmet? Ska inte Public Service granska makten? fortsätter hon.

Annika Borg frågar sig om SVT ”visste att Brunne i åratal drivit igenom bidrag och kollekt till vänstersmedjan Seglora, som Klein driver och i vilken Hammar publicerar alster.

– Antingen är medarbetarna på Agenda djupt okunniga, eller har de en egen agenda, säger hon.

Världen idag tar kontakt med SVT:s Agendaredaktion för att höra deras syn på saken.

– Det som var viktigt för oss var att ha skilda åsikter representerade och det tycker jag att vi lyckades med, säger redaktören Rolf Tardell.

Han bekräftar att Agendaredaktionen försökte få till en debatt med Annika Borg.

– Vi hade stora svårigheter att hitta någon som ville ställa upp, säger han.

Han vill dock inte gå in på vilka personer som avböjde eller vilka skäl de hade för att säga nej.

Rolf Tardell påpekar att Annika Borg fick två dagar på sig att bli intervjuad. Ett studiosamtal med henne tycker han inte skulle ha tillfört något som hon inte kunde ha sagt i en intervju. Han påpekar också att det i inslaget fanns klipp med både Borg och sverigedemokraten Aron Emilsson.

Brunne, Klein och Hammar har likartade åsikter – kunde ni inte låta någon annan från Svenska kyrkan uttala sig?

– Jo, vi pratade om ganska många personer på olika poster. Kanske var det lite mycket att ha alla de tre representerade, kan man tycka. Men det viktigaste var som sagt att vi fick fram de olika åsikterna, och det tycker jag att vi fick.

Fakta

Eva Brunne är biskop i Svenska kyrkan i Stockholms stift. Hon är socialdemokrat och har haft kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna.

Helle Klein är präst i Svenska kyrkan samt journalist. Hon har tidigare varit aktiv inom SSU samt varit politisk redaktör på Aftonbladet. Sedan 2013 är hon chefredaktör och vd på Dagens Arbete.

Anna-Karin Hammar är präst och teolog som kandiderar för Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00