De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Kritik mot SVT efter rapportering om USA-val

SVT:s rapportering om resultatet i mellanårsvalet i USA är ensidig. Det menar samhällsdebattören Johan Ingerö. – SVT verkar vilja ge en känsla av att ”rätt sida vann” och ”nu ska vi ge goda nyheter till våra tittare”, säger han angående en tweet från tv-bolaget. På SVT vidhåller man dock att man varit tydlig med att det var en "delad seger".

Nyheter · Publicerad 15:16, 7 nov 2018

”Kalldusch för Trump: Demokraterna går mot stor succé i mellanårsvalet till representanthuset i USA”, skriver SVT Nyheter på Twitter.

”Väljarnas dom är tydlig. Nu är det slut på president Trumps oinskränkta makt”, skriver kanalens utrikeskommentator Erika Bjerström i en analys på kanalens hemsida.

”Ett bakslag för Trump”, menar SVT:s utrikeskorrespondent Carina Bergfeldt.

En som är kritisk till SVT:s rapportering om valresultatet är Johan Ingerö från tankesmedjan Timbro.

– Det jag reagerar på är att man beskriver det som en demokratisk storseger, och det är det inte. Demokraterna har vunnit representanthuset, men de har faktiskt backat i senaten, säger han.

Han betonar samtidigt att han inte har följt all rapportering från SVT eftersom han främst har tittat på amerikanska medier.

Enligt Johan Ingerö hade det varit mer problematiskt för Donald Trump att förlora majoriteten i senaten eftersom ”en av de viktiga frågorna de närmsta två åren kommer vara domarutnämningar”.

– Visst är det jobbigt för Trump att förlora representanthuset, men där finns mycket av den ekonomiska makten, och Trump har redan fått igenom mycket av sin stora skattereform, förklarar han.

Huruvida Trumps popularitet har minskat eller ökat i och med mellanårsvalet kan man, enligt Ingerö, inte säga eftersom detta val skiljer sig mycket från ett presidentval. Men jämför man med tidigare presidenters första mellanårsval kan man se årets resultat som en framgång för Trump, menar han.  

– Barack Obama blev av med majoriteten i både senaten och representanthuset i sitt första mellanårsval. Samma sak med Bill Clinton. Normaltillståndet är att man förlorar.

Hur rapporterar amerikanska medier om valet?

– Det är en väldigt stor polarisering med Fox News på ena kanten och NBC på den andra. Men det är väl ingen hemlighet att de flesta stora nätverk, minus Fox, har mer eller mindre dold sympati för Demokraterna.

Johan Ingerö menar att både amerikanska och svenska medier under lång tid har rapporterat ensidigt om den amerikanska politiken.

– Det som stör mig i det här är egentligen inte att rapporteringen ofta blir skev, utan att det inte finns någon vilja att rätta till det. I min värld så handlar journalistik om att förklara något som folk inte förstod innan. Jag är inte särdeles förtjust i Donald Trump, men jag reste ändå till USA, följde hans kampanj och pratade med hans väljare för jag ville förstå vad som hände.

Detta ledde till att Johan Ingerö fick en förståelse för hur Trumpväljarna tänker.

– Och jag tycker att det finns en poäng i att fler förstår dem. Mycket av rapporteringen är nästan ett slags flockbeteende att man ska signalera en tillhörighet, och det är inte bra. Det leder till att tittarna inte blir lika upplysta som de hade kunnat bli, det bidrar ett minskat förtroende bland dem som anser sig bli förtalade eller få sina åsikter förtalade, och det eldar på polariseringen.

När man har så mycket resurser som de stora medienätverken har borde man lägga mer energi på att försöka förstå strömningar, menar Ingerö.

– Det finns mycket intressant att gräva i, men då får man lägga bort sina känslor och lite mer objektivt beskriva vad som sker. Den som formulerade SVT:s tweet verkar vilja ge en känsla av att ”rätt sida vann” och ”nu ska vi ge goda nyheter till våra tittare” i stället för att beskriva vad som faktiskt skedde, nämligen ett otroligt splittrat valresultat.

Johan Ingerö anser inte att resultatet från tisdagens val har gett någon ledtråd om hur det kommer gå i presidentvalet 2020.

– Den som räknar med en demokratisk promenadseger om två år tror jag kan bli besviken, säger han.

På SVT tillbakavisar man kritiken om ensidighet i valrapporteringen.

"Vi håller inte med om den bilden. Republikanerna förlorade majoriteten i representanthuset men behöll majoritet i senaten. Vi har varit tydliga med att det varit en "delad seger" (en av våra rubriker) mellan republikaner och demokrater", skriver Michael Kucera, nyhetschef online, i ett mejl till Världen idag.

"Det faktum att republikanerna förlorade majoriteten i representanthuset måste betraktas som ett bakslag för Trump även om det historiskt varit större för andra presidenter", skriver han vidare.

Barack Obama blev av med majoriteten i både senaten och representanthuset i sitt första mellanårsval. Samma sak med Bill Clinton. Normaltillståndet är att man förlorar.

Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

USA/Israel. USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna. – Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade...