Nyheter

Kritik mot medlemskap utan dop

Barn födda 1996 och senare kan, om föräldrarna önskar det, vara medlemmar i Svenska kyrkan i avvaktan på dop. I år det första gången sådana medlemmar blir myndiga. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

I år är det 18 år sedan dopet blev medlemsgrundande i Svenska kyrkan. De lokala kyrkoherdarna har ansvaret att kontakta ännu inte döpta medlemmar innan de blir myndiga för att erbjuda dem dop.Prästen Dag Sandahl menar att det fungerar dåligt i praktiken, och han efterlyser ett åtgärdsprogram på central nivå.

Fram till 1996 byggde medlemskap i Svenska kyrkan för nyfödda på föräldrarnas medlemskap. Men sedan dess är det i stället dopet som är medlemsgrundande. Efter att förändringen trädde i kraft finns det möjlighet för föräldrar som vill, att anmäla medlemskap för sina barn "i avvaktan på dop". I år är det första gången som medlemmar i avvaktan på dop blir myndiga.
Enligt kyrkoordningen har de lokala kyrkoherdarna ansvaret för att ge unga medlemmar som inte är döpta ett erbjudande om dopundervisning och dop "året före 18-årsdagen".

Den numera pensionerade prästen Dag Sandahl menar att tanken är god, men att det inte fungerar bra i praktiken. Han har skrivit en motion till kyrkomötet i november, där han föreslår att kyrkostyrelsen ska ta fram konkreta åtgärdsprogram så att de 18-åringar som ännu inte döpts "får en pastoralt utformad inbjudan till dop". Gudstjänstutskottet, som har till uppgift att bereda frågan inför kyrkomötet, föreslår att motionen avslås med motiveringen att frågan ska hanteras på lokal nivå – inte central.
– Men om man tar beslut om det här centralt innebär det ju att man centralt ser till att det fungerar också. Nu ligger det på kyrkoherdarna. En del av dem har inte en aning om hur de ska göra. Man borde kunna utforma en enkel manual för hur det här ska gå till, säger Dag Sandahl.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS