Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kritik: ”Medvetna missförstånd” när Busch Thor attackeras

KD:s relation till svenska judar har hamnat i fokus efter ett uttalande av Ebba Busch Thor. Margit Silberstein skriver i DN att KD-ledaren inte ska lägga sig i vilka högtider hon som judinna firar. Men flera debattörer menar att det nu pågår en slags tävling i medvetna feltolkningar.

Nyheter · Publicerad 08:17, 12 jul 2019

Det var efter att Ebba Busch Thor i Rapport intervjuats om mångkultur och fått frågan om hur hon ser på en judisk familj som inte vill fira jul som diskussionen tog fart.

KD-ledaren svarade att man får förhålla sig till högtider och traditioner på olika sätt, men att det gynnar samhällsgemenskapen om man visar respekt och bejakar landets kulturer.

Detta fick före detta SVT-journalisten Margit SIlberstein att gå i taket. I en kolumn i Dagens nyheter rasar hon mot Busch Thor i en text som fått stor spridning.

”Mina högtider är mina”, skriver hon.

”Vem som är svensk, vad som är bra eller dåligt, vilka som är de, vilka som är vi, allt det där kan fara i väg okontrollerat. Då vet vi inte hur det slutar”.

Silbersteins text har hyllats på sociala medier, företrädesvis av liberaler och vänsteranhängare. Men flera debattörer är kritiska. I en ledare i Smålandsposten skriver Fredrik Haage att inget tyder på att Busch Thor är det minsta antisemitisk men att flera nu låtsas tro det. Han beskriver det som en lek där man hävdar att någon anser något som personen bevisligen inte anser för att sedan bygga en debatt kring detta påhitt. 

Flera svenska, judiska debattörer ifrågasätter Silbersteins text. Det är regeringen, inte KD, som är problemet för svenska judar, twittrar Tobias Holdstock, verksam vid Svenskt näringsliv.

”Låt oss minnas att regeringspartiet Socialdemokraterna vill förbjuda judiska friskolor, förbjuda kosherkött i kommunala skolor och äldreboenden, har ett ungdomsförbund som sjunger rasistiska sånger mot judar, och från s-styrda Malmö flyttar nu allt fler judar. Detta parti ger glatt svenska biståndsmedel till palestinierna, samtidigt som de låter palestinska skolor lära ut hat och antisemitism”, skriver han.

”Sverige har verkliga och allvarliga problem med antisemitism. Att erkänna det skulle dock kräva plågsam introspektion av många i svensk offentlighet”, konstaterar skribenten Paulina Neuding i samma forum och menar att det då är enklare att gå upp i indignation över en pseudohistoria kring Busch Thor.

Debattören Naomi Abramowicz skriver på Facebook att KD:s genuina engagemang för den judiska minoriteten är ett av skälen till att hon är kristdemokrat. Hon beskriver den pågående debatten som en ”visklek” där fakta förvrängs.

Mina högtider är mina.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....