HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Imamen Othman Al Tawalbehs anställning i Svenska kyrkan, kritiseras av flera präster inom kyrkan. Foto: Fryshuset

Kritik inom Svenska kyrkans efter imamanställningen på Fryshuset

Svenska kyrkans beslut att anställa en imam, placerad på Fryshuset i Stockholm, ifrågasätts nu av präster runt om i landet.– Vi menar att beslutet att anställa en imam är olyckligt. Det har skett för hastigt och utan eftertanke, skriver prästerna Johanna Andersson och Annika Borg, på Svenska dagbladets brännpunkt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 mar 2011

Imamen, som har sin anställning i Sofia församling, har till uppgift att bland annat motverka fördomar mot islam. På söndagens brännpunkt i Svenska dagbladet kritiserar prästerna Johanna Andersson och Annika Borg i skarpa ordalag beslutet att anställa en imam som de menar är "olyckligt".
– Det har skett för hastigt och utan eftertanke. Det här är en fråga för hela kyrkan, och inte enbart för en enskild församling och några nyckelpersoner där, skriver prästerna.

De menar att en stor förändring i Svenska kyrkans lära om kyrkan inom sig kan låta andra religioners ledare förkunna sin tro – och dessutom betala för det.
– Då behöver det genomlysas av läronämnd, biskopsmöte och kyrkomöte, skriver prästerna.

De är också kritiska mot att de som ifrågasätter beslutet misstänkliggjorts av de ansvariga som menar att det är ett uttryck för islamofobi.
– Men frågor kring religioner och religionsdialog måste kunna få belysas och sakligt diskuteras utan att kritiken avfärdas på det sätt som skett. Att det är högt till tak och olika synsätt under kyrkans valv är något de flesta bejakar, men att kyrkan inte ens har tillräckligt med egen identitet för att erkänna att det finns andra religioner som har sina trossystem, är förvirrande för alla, skriver prästerna.

varldenidag.se
webben@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...