Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Det första barnet i Belgien har nu fått dödshjälp, något som fått många att reagera kraftfullt. På bilden syns de uppsträckta armarna från en bebis som vårdas på ett sjukhus i Bryssel. Foto: Yves Logghe

Kritik efter att barn fick dödshjälp: ”En styggelse”

Ett barn i Belgien har fått dödshjälp. Det är därmed den första minderåriga personen som fått dödshjälp sedan landet helt avskaffade åldersgränsen för dödshjälp 2014. Kritiken mot situationen i Belgien är hård och många frågar sig var den här utvecklingen leder i slutändan.

Nyheter · Publicerad 07:31, 21 sep 2016

Dödshjälp har varit tillåtet i Belgien sedan 2002 men för två år sedan valde man alltså dessutom att slopa åldersgränsen för vem skulle få rätt till dödshjälp.

Wim Distelman, chef för kommissionen som ansvarar för dödshjälp i Belgien, har inte velat ge någon information om barnets ålder eller vilken sjukdom barnet led av, mer än att det var ett "exceptionellt fall" och att barnet var dödligt sjukt, skriver TT och hänvisar till tidningen Het Nieuwsblad.

– Lyckligtvis är det väldigt få barn som är aktuella (för dödshjälp) men det betyder inte att vi ska förvägra dem rätten till en värdig död, anser Distelman.

Belgien är det enda landet i världen som tillåter även små barn att välja att avsluta sitt liv med dödshjälp. I Nederländerna får barn välja dödshjälp från tolv års ålder.

Mellan 2003 och 2013 valde 8 752 personer att avsluta sitt liv med dödshjälp i Belgien och antalet fall har ökat med tiden.

Att det är lagligt även för barn att avsluta sina liv med hjälp av vården i Belgien väcker avsky.

"Inget av detta borde överraska oss. När du en gång tillåtit dödande och sagt att dödande är okej, då är bara frågan vem? Det är allt som återstår”, säger Alex Schadenberg, som leder arbetet vid Euthanasia Prevention Coalition, till Lifesite news.

När du väl öppnat dörrarna för dödshjälp så blir frågan varför inte en 17-åring eller en 13-åring som befinner sig i samma situation som en 18-åring inte ska få rätt att dö, resonerar han.

I Europa är dödshjälp lagligt i Belgien, Nederländerna, Schweiz och Luxemburg.

Nyligen klubbade även kanadensiska lagstiftare igenom ett förslag som tillåter medicinskt assisterat självmord åt dödssjuka patienter. Schadenberg menar att utvecklingen i Belgien borde bli en varningssignal för Kanada.

När du en gång sagt att det är okej för läkaren att ge dig en dödlig injektion, såsom läget nu är i Kanada, finns sedan ingen gräns, menar han.

Den katolske kardinalen Angelo Bagnasco sade i ett uttalande att det som nu skett i Belgien "smärtar oss som kristna, men det smärtar oss också som personer”.

Det här var ett "övergrepp på en minderårig” och "en styggelse” menade Elio Sgreccia, kardinal och expert inom etik. Enligt Lifesite news kallade han dödshjälp för ett "lagligt monster som saknar motstycke.”

"Europa kan inte se på i tystnad”, sade Sgreccia.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00