Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kristna värdepartiet ökade inte: ”Mycket besviken”

Med majoriteten av distrikten kontrollräknade av länsstyrelsen ser Kristna värdepartiet ut att få ett resultat på samma nivå eller något under det man fick i valet 2014. – Jag är mycket besviken, jag trodde mer om svensk kristenhet, säger Mats Selander, partiledare.

Nyheter · Publicerad 15:03, 14 sep 2018

Kristna värdepartiet verkar i skrivande stund landa på 0,05 procents andel av rösterna, och runt 3 000 i antal, i så fall en liten minskning jämfört med föregående val.

En målsättning man hade var att försöka ta platser i kommunfullmäktige i ”bibelbältet”, i kommuner som Aneby och Vaggeryd. Detta lyckades inte även om man i Aneby kom mer än halvvägs till ett mandat, som Mats Selander uttrycker det.

– Det är jag relativt nöjd med, det visar att vi har framtiden för oss.

Abortmotståndet är den stora profilfrågan för Kristna värdepartiet och totalt sett är Selander rejält besviken över att stödet från troende i Sverige inte är större.

– Vi har kristna i mångtusental som röstar på partier som inte bara passivt bejakar abortdödandet, utan också aktivt stöder det.

Orsaken är en på många sätt sekulariserad kristenhet där samvetet fått ge vika för en pragmatisk hållning i politiken, menar han.

– Kristna värdepartiet tar spjärn inifrån, värderingar och samveten, och inte utifrån hur man tänker i samhället. Vi anpassar oss inte efter det.

Kan du se att det finns något ni som parti kunnat göra annorlunda för att få ett större stöd?

– Nej, med de små resurser vi har bedömer vi att vi gjort det vi kunnat för att kristna ska få veta att vi finns.

– Det jag trodde var att många fler kristna skulle veta att vi fanns nu jämfört med för fyra år sedan och då också skulle sätta samvetet i främsta rummet, men istället villkorar man det utifrån pragmatisk hänsyn.

”Kristnas samveten sover”, skriver Mats Selander i partiets eftervalsanalys där han också uttrycker att förhoppningen var att dubbla stödet från 2014. Så blev det alltså inte, men arbetet med Kristna värdepartiet fortsätter. 

Vi har kristna i mångtusental som röstar på partier som inte bara passivt bejakar abortdödandet, utan också aktivt stöder det.

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...