Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Kristna värdepartiet mobiliserar inför valet

Migration, böneutrop och abort var frågor som diskuterades när Kristna värdepartiet samlades till kongress i Aneby i helgen. – Vi vill ta röster från KD, säger partiets ordförande Mats Selander.

Nyheter · Publicerad 12:40, 17 maj 2018

Omkring 40 personer var på plats när Kristna värdepartiet höll kongress den 11–12 maj. Ett 30-tal motioner som berörde allt från lag och ordning till familjepolitik behandlades under de två dagarna.

– Det mest intressanta var att vi enhälligt tog beslutet att muslimska böneutrop inte ska tillåtas i Sverige, säger Mats Selander, partiets ordförande.

Ett annat beslut som togs, var att man vill ge polisen rätt att använda vattenkanoner och tårgas vid upplopp.

Ytterligare en fråga som diskuterades var migration.

– Vi är lite kluvna i denna fråga. Det är klart att vi vill hjälpa människor i nöd, samtidigt måste man fråga sig hur man gör det bäst, säger Mats Selander.

Till Smålands-Tidningen säger han att Kristna värdepartiet är kritiskt till ”utomeuropeisk och i synnerhet muslimsk invandring”. Världen idag frågar varför partiet är kritiskt till just dessa.

– Vår uppfattning är att man bör införa närhetsprincip när det gäller invandring – inte bara geografisk, utan också värderingsmässig. Religion skapar kultur och värderingar, och dessa kan vara lättare eller svårare att integrera i det svenska samhället, säger Selander.

Han menar att personer från kulturer med värderingar som ligger långt ifrån våra är svårare att integrera, vilket ”kostar mer både ekonomiskt och i andra värden”.

– Detta måste politiker ta hänsyn till.

Huvudfokus för Kristna värdepartiet är och förblir dock abortfrågan.

– Det är den viktigaste frågan eftersom människovärdet är en fundamental utgångspunkt för all politik. Ingen annan kränkning kan mätas med den kränkning som en abort innebär. Var fjärde människa i Sverige får inte födas, säger Mats Selander.

Det är ingen hemlighet att Kristna värdepartiet startades som en protest mot den liberala politik som man anser att Kristdemokraterna har anammat. Mats Selander hoppas i själva verket att KD åker ut ur riksdagen efter valet.

– Det är det mest realistiska sättet att få Kristdemokraterna att utvärdera sin politik och gå tillbaka till kärnvärdena, säger han.

Han betonar dock att han inte tror att KD kommer ändra sin politik även om de åker ut. 

– Men om de gör det så lägger vi ner.

Hur ser ni på att en röst på er antagligen innebär en röst i sjön?

– Det handlar egentligen om samvetet. Om ditt samvete förbjuder dig att lägga en röst på något av riksdagspartierna så är det bättre att ge sin röst till Kristna värdepartiet i stället för en blankröst. Sedan får man tänka på att politik inte är någon snabb lösning, utan långsiktig.

Målet för Kristna värdepartiet är dock inte att KD ska hamna under riksdagsspärren, utan att påverka den faktiska politiken.

– Vårt mål är att alla som tycker som oss ska rösta som oss oavsett om de tidigare röstat KD eller något annat. 

Kristna värdepartiet siktar inte bara på att ta röster från KD, utan även från SD.

– Det är väldigt bra att SD vågar tala om sänkt abortgräns, men jag tror att SD kommer ändra sig i denna fråga när de breddar sig. Det är inte en fråga som ligger i deras dna, säger Mats Selander.

Han berättar att Kristna värdepartiet inte bara satsar på riksdagsvalet, utan även kommer ha listor för kommunalvalet i orter som Aneby och Vaggeryd.

– Det är i småländska orter som vi har störst chans att få mandat.

Mats Selander skulle önska att ett parti som Kristna värdepartiet inte behövdes.

– Jag tycker egentligen att det är ganska tråkigt med politik. Jag ägnar mig hellre åt teologi och filosofi. Men om mitt samvete tvingar mig så måste jag göra vad jag kan.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...