Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kristna synsätt på böneutrop debatterades

På sikt kan böneutrop leda till segregation i bostadsområden, och spä på extrema krafter. Det sade Hans Eklind (KD), när kristnas syn på böneutrop i söndags diskuterades på Expressens scen i Almedalen. – Om man förbjuder böneutrop som uttryck för mainstream-islam, riskerar det att göda extremism, kontrade Joel Halldorf, teolog och skribent i både Dagen och Expressen.

Nyheter · Publicerad 16:38, 2 jul 2018

"Varför splittrar muslimska böneutrop de kristna?" var rubriken för ett av söndagens allra första seminarier i Almedalen.

Det var Expressens kulturchef Karin Olsson som ledde ett samtal mellan Joel Halldorf, Hans Eklind, präst och riksdagskandidat för Kristdemokraterna i Örebro, och Stefan Gustavsson, direktor för Apologia och ledarskribent för Världen idag.

Under 20 intensiva minuter argumenterade Joel Halldorf för, och de andra två emot att låta moskeér sända böneutrop i högtalare på det sätt som i dag sker i Botkyrka, Karlskrona och Växjö. 

– Det bästa argumentet för, har med religionsfrihet att göra, sade Joel Halldorf.

– Det är först på senare år som religionsfriheten blir prövad på allvar i den här frågan, i linje med samhällets lagar om att tillåta offentliga uttryck för utövande av en icke-kristen religion.

Hans Eklind sade sig stå bakom KD:s ställningstagande mot "regelbundna och institutionaliserade" böneutrop.

– Om det enbart vore en fråga om religionsfrihet så kunde vi ha böneutrop fem gånger om dagen sju dagar i veckan, sade han.

– Men det är en yttrandefrihetsfråga, och då måste man fråga sig om man ska behöva lyssna till en trosbekännelse, som det här är, inte bara en kallelse till bön.

Han påmindre också om den muslimska förening i Ljungby som valt att inte ansöka om högalarsända böneutrop, just för att inte provocera med vad man själv ser som ett religiöst budskap.

Stefan Gustavsson, som kallat muslimska böne­utrop för "religiös stalking" i en ledartext i Världen idag, menade att böneutropets form var viktigare än både innehåll och avsändare.

– Om man skulle starta Sverige på nytt skulle jag i och för sig vara öppen för att vare sig tillåta klockringning eller böneutrop, sade han.

– Men kristendom och kyrkor hör nu en gång till Sveriges historia och vi kan ju inte bli som talibaner som spränger buddiststatyer i iver att förneka vår historia.

När Stefan Gustavsson senare talade om vikten av att avstå från kränkande eller provocerande uttryck i offentligheten, ifrågasatte Joel Halldorf att böneutrop skulle klassas som kränkande, och påminde om att det fanns människor som stötte sig på budskapen i den kristna kampanjen Bevara äktenskapet på 2000-talet.

Hans Eklind påpekade att det finns många människor som flytt Mellanöstern just för att slippa höra islam proklameras i sitt nya hemland. Mot detta invände Joel Halldorf att Sverige, till skillnad från många av dessa länder, valt att låta minoriteterna få ta plats.

– Här jobbar vi för ett pluralistiskt samhälle. En välkomnande hållning är att människor får leva ut sin tro, till exempel med böneutrop, helt i linje med det statsskick vi har, sa han.

Och när Hans Eklind varnade för att böneutrop i längden kan komma att spä på bostadssegregation och extrema krafter inom islam, hävdade Joel Halldorf motsatsen.

– Om man förbjuder böneutrop som uttryck för mainstream-islam, riskerar det att göda extremism, sa han.

Det är en yttrandefrihetsfråga, och då måste man fråga sig om man ska behöva lyssna till en trosbekännelse, som det här är, inte bara en kallelse till bön.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...