Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Anhöriga samlades i väntan på att kvarlevorna av de mördade skulle anlända till Nairobi under lördagen. Foto: Ben Curtis / AP / TT

Kristna radades upp och sköts ihjäl

28 personer sköts ihjäl när islamistiska terroristgruppen al-Shabaab stoppade en buss i norra Kenya på tidigt på lördagsmorgonen. De som inte kunde citera verser ur Koranen dödades, berättar överlevande.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 nov 2014

Över 60 personer fanns ombord på bussen som stoppades i distriktet Mandera, nära gränsen till Somalia och Etiopien. Ett tiotal tungt beväpnade män från somaliska islamiströrelsen al-Shabaab låg i bakhåll för bussen. Passagerarna tvingades kliva av och delades upp efter nationalitet – somalierna skonades av angriparna.
– Icke-somalierna beordrades att läsa några verser ur den heliga Koranen och de som misslyckades tvingades att lägga sig ner. En efter en sköts de i huvudet, berättar en av passagerarna för BBC. Några somalier blev också dödade efter att de vädjat till terroristerna om att inte döda kenyanerna. En överlevare uppger att han klarade sig genom att han låg bland de döda och låtsades vara död, enligt BBC.
Bland de dödade fanns flera lärare, hälsovårdsarbetare samt en polisman och hans hustru, skriver kenyanska tidningen Daily Nation.
En passagerare, som vill vara anonym, säger att angriparna efteråt avfyrade sina vapen i luften för att fira dödandet, skriver Daily Nation.

Röda korset i Kenya har bekräftat att 28 personer, varav nio kvinnor, dödades.
Några timmar efter massakern meddelade en talesman för al-Shabaab att dådet var en hämnd för de räder kenyanska säkerhetsstyrkor genomfört den senaste veckan i hamnstaden Mombasa, rapporterar Reuters. En person dödades och mer än 350 personer greps när polisen genomförde razzior mot moskéer i staden i jakt på vapen och anhängare till al-Shabaab, skriver TT.
Regionen Mandera är svårt våldsdrabbad och lokala myndigheter är besvikna över att regeringen inte svarat på deras vädjan om att förstärka säkerheten.
– Det här är inte första gången som regeringen har totalt ignorerat osss och nu kan ni se hur många oskyldiga dyrbara människoliv som gått förlorade, säger en företrädare för regionen, Abdullahi Abdirahman, till kenyanska medier, skriver BBC.

En rådgivare till Kenyas president Uhuru Kenyatta menar att al-Shabaabs mål är att skapa splittring mellan landets muslimer och icke-muslimer.
– Målet är att skapa ett religionskrig, religiös splittring, i Kenya, säger rådgivaren Abdikadir Mohammed, till BBC. Han påpekar samtidigt att muslimska ledare uttalat sig mot dådet.
– Många av de muslimska ledarna har i dag (läs: på lördagen) starkt fördömt det här och uppmanar kenyaner av alla trosåskådningar och bekännelser att stå tillsammans mot dessa fruktansvärda brott och brottslingar, säger Mohammed enligt BBC.

Kenyas inrikesdepartement uppgav på lördagen att ett luftangrepp genomförts mot ett läger som tillhör angriparna och att "många dödats", skriver BBC.
– Vi kommer att fortsätta och se till att de ansvariga straffas, säger inrikesminister Joseph Ole Lenku.

Al-Shabab har de senaste åren utfört över 100 attacker i Kenya, som hämnd för att landet skickat in styrkor i Somalia för att bekämpa islamistgruppen. I september förra året dödades minst 67 människor när al-Shabaab attackerade köpcentret Westgate i Nairobi.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier