Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Kristna protester mot dödsstraff på homosexualitet

Uganda planerar att på nytt införa dödsstraff på utlevd homosexualitet och gör det med hänvisning till den kristna tron. Men hållningen möter kritik från kristna ledare, bland annat på sociala medier i Sverige.

Nyheter · Publicerad 18:00, 27 okt 2019

Uganda, som profilerar sig som ett kristet land, upphävde lagen om dödsstraff för utlevd homosexualitet 2014, men nu vill man återinföra den. En omröstning angående lagen väntas innan årets slut.

Regeringen vill med detta begränsa ökningen av ”onaturligt sex”, man kallar det en främmande kultur och säger att det är onaturligt för ugandierna. Omvärlden har reagerat bland annat med hot om att minska eller helt strypa stöd till landet.

Kritiska röster påpekar att under förra perioden som lagen gällde, ökade hatbrotten. Flera hundra homosexuella har flytt landet, och nu befaras att det blir så igen.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, skriver på Twitter:

”Detta är en orättvis lag som står i strid med evangeliet om nåd.”

Han hänvisar till World Evangelical Alliance (WEA) som tidigare uttalat kritik mot den hårda lagen.

”Vi fördömer varje praxis eller lag som förespråkar orättvisa eller död. Vi tror på en rättfärdig, barmhärtig och älskande Gud”, skriver WEA.

”Som efterföljare till Kristus är vi kallade att vara ett folk som visar nåd, barmhärtighet och kärlek, och att sträva efter rättfärdighet och fred i världen.”

WEA betonar att man fullt ut står bakom den teologiska synen på äktenskapet som instiftat av Gud för en man och en kvinna.

Thomas Idergard, katolsk präst och medlem i Jesuitorden, har i ett inlägg på sin Facebooksida uttalat sig. Han skriver att detta ”går helt emot det kristna evangeliet” och vidare ” en stat och en lagstiftning som vill döda människor bara för att de har en viss läggning är lika vidrig och illegitim, givet både den gudomliga och naturliga/moraliska lagen, som statligt sanktionerat dödande på grund av exempelvis tro, åsikter eller etnisk tillhörighet.”

Detta är en orättvis lag som står i strid med evangeliet om nåd.

Bibliska värden återvänder i coronas spår

Ledare Många länder har de senaste veckorna infört drastiska begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet.... onsdag 1/4 00:00

Kraftfullt försvar för fåken

Språk. Det hotade ordet fåk – som provinsiellt betyder yrsnö eller snöstorm – är det i särklass hittills... måndag 30/3 07:00

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som... onsdag 1/4 00:10

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som...