Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna profiler reagerar på att Ekmans blir katoliker

Förvåning, respekt och kritik. Det är de huvudsakliga ingredienserna i reaktionerna från kristna företrädare efter att Livets ords grundare Ulf och Birgitta Ekman meddelat att de ska bli katoliker.

Nyheter · Publicerad 13:11, 11 mar 2014

"Kan en apostel verkligen överge sina andliga barn och den apostoliska familj han fött fram?" Frågan kommer ifrån Johannes Amritzer, ledare för missionsorganisationen SOS, i ett öppet brev han publicerar på sin blogg. Han tycker att beslutet känns väldigt märkligt och betonar att frågorna är uppriktigt ställda. "Jag sörjer för att så starka andliga svenska föräldrar i den lutherska familjen, väljer något jag inte förstår."
Linda Bergling, pastor i församlingen Arken, gör ett skriftligt uttalande där hon understryker att hon är för enhet men tycker att det finns flera läromässiga problem med den katolska tron. "Jag för min del vill arbeta de närmaste åren för karismatisk väckelsekristendom med evangelisk framtoning. Jag vet att många som älskar enhet tror tillsammans med mig att det finns en enhet bland Guds folk som inte leder oss till Rom", skriver hon.

Åke Bonnier, biskop för Svenska kyrkan i Skara stift, skriver på Facebook att han hoppas att paret Ekman nu kommer att känna sig helt och fullt hemma i katolska kyrkan. "När nu Ulf Ekman konverterar får vi visa respekt för detta och samtidigt fundera över vad det betyder att en grundare lämnar det han grundat. Han må vara hur välvilligt inställd som helst till Livets Ord men genom att han lämnar uttrycker han stark kritik vare sig han vill eller inte. Hur kommer Livets Ord att hantera detta?"
Rune W Dahlén, teologie doktor och delaktig i Equmeniakyrkans arbete med nya pastorer, bloggar om konverteringen. Han kallar det för en oerhörd händelse som är svår att jämföra med något annat. "Ulf Ekman har grundat Livets Ord, hans familj har helt och fullt styrt rörelsen genom en stiftelse, han har själv sett sig som en apostel, hans förkunnelse har upplevts profetisk och varit stilbildande, hans uppfattningar i tal och skrift har varit vägledande i alla frågor av vikt" (...) "Kan man fortsätta att hänvisa till Ulf Ekman? Och om inte – vem ska man hänvisa till då i svåra tolkningsfrågor?" frågar han.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...