Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Peter och Hazelmary Bull utanför Högsta domstolen 27 november, efter att domstolen slagit fast att det var diskriminering när de nekade att homosexuellt par att hyra ett rum i deras pensionat.

Kristna pensionatsägare fällda för diskriminering

Det var fel av kristna pensionatsägare att inte låta ett homosexuellt par hyra ett rum. Det har Högsta domstolen i Storbritannien slagit fast. För pensionatägarna har rättstvisten lett till hot och trakasserier och nu ser de sig tvingade att lägga ner verksamheten.

Nyheter · Publicerad 15:39, 29 nov 2013

Det var fel av kristna pensionatsägare att inte låta ett homosexuellt par hyra ett rum. Det har Högsta domstolen i Storbritannien slagit fast. För pensionatägarna har rättstvisten lett till hot och trakasserier och nu ser de sig tvingade att lägga ner verksamheten.

Peter och Hazelmary Bull stämdes 2008 av det homosexuella paret Steven Preddey och Martyn Hall, som då hade nekats att hyra ett dubbelrum i det pensionat som paret Bull driver i sitt hem. Pensionatägarna förklarade att de alltid nekat alla ogifta par att bo tillsammans, och att de inte särskilt pekar ut homosexuella, men de bortvisade gästerna ansåg sig ändå vara utsatta för homofobi och brott mot diskrimineringslagstiftningen.

Paret Bull har förlorat i lägre instanser och dömts till att betala 3 600 pund i skadestånd, utöver rättegångskostnaderna, men har valt att driva fallet ända till Högsta domstolen. På onsdagen i förra veckan kom där den slutliga domen, som bekräftar att de brutit mot lagen. Tre av domarna förklarade att de ansåg att paret Bulls policy var direkt diskriminerande mot homosexuella.

Enligt domstolen har alla medborgare en grundläggande rättighet att praktisera sin religion, men den rätten kan begränsas för att skydda andras rättigheter. Domstolen skriver att ”parlamentet inrättat partnerskap för att samkönade par ska ha samma legala rättigheter som par av motsatta kön. De är också värda samma respekt och aktning”.

Utanför domstolen sade Hazelmary Bull att hon och maken var mycket besvikna.
– Vi är bara vanliga kristna som tror på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Vårt pensionat är inte bara vårt företag, det är vårt hem. Allt vi försökt är att leva efter våra egna värderingar under vårt eget tak, sade hon enligt Christian Today.

Hon förklarade att de vädjat till domstolen om en mer balanserad syn på rättigheter för personer med annan sexuell läggning i förhållande till religionsfriheten.
– På något sätt måste vi hitta en väg att låta olika uppfattningar existera tillsammans i vårt samhälle, sade Hazelmary Bull.

Mike Judge, talesman för Christian Institute, som stöttat paret Bull under den rättsliga processen, beskriver utslaget som ”ett slag i ansiktet på kristna”, skriver Christian Today.

Konsekvenserna av deras ställningstagande har blivit svåra för paret Bull. De har, som de själva beskriver det, utsatts för en hatkampanj där de bland annat utsatts för hotfulla telefonsamtal, vandalisering av deras hus och bil och pensionatets hemsida har hackats och ersatts av en pornografisk sida. Verksamheten har också blivit lidande, då de stoppats från att annonsera, vilket lett till att deras ekonomi raserats. I vintras kunde de inte hålla värmen uppe i hemmet och hade knappt råd med mat, har paret Bull berättat tidigare. För någon månad sedan såg de inget annat val än att försöka sälja pensionatet, som de drivit i 25 år.
­– Vi såg mer och mer att vi inte kunde betala våra amorteringar, sade Hazelmary Bull till Christian Institute i september. 

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...