Efter två år präglade av pandemin är det åter möjligt att samlas för att fira påsk i större samlingar. Det innebär bland annat att Frikyrkan Insjön i Dalarna på nytt kan sätt upp sin påskmusikal som varit tradition sedan 2006.
– Det börjar bli många år nu. Många tycker att det är kul att vi kör igen, säger regissören Anders Ragnegård till Världen idag.
Ett större antal personer är engagerade i att föra traditionen vidare.
– Vi är en stor ensemble, nästan 100 personer är engagerade och sen hjälper folk till runt omkring. Det är fantastiskt att få göra den här grejen tillsammans.
Den drygt två timmar långa föreställningen har sin prolog i att Jesu mor lyfter upp det lilla barnet ur krubban.
– Första akten skildrar hans gärning och möten med människor. Den avslutas med den sista måltiden, säger Anders Ragnegård.
Efter en liten paus följer akt två med händelser som Judas förräderi, korsfästelsen och uppståndelsen.
– Bibeln är vår manual. Vi avslutar i modern tid där Jesus rör sig som en osynlig men högst närvarande person mitt ibland musikalens karaktärer i nutid.
På onsdagen körde man två föreställningar dit kommunens skolor bjudits in. Under helgen blir det full fart med två föreställningar per dag under långfredagen, påskdagen samt annandagen.
– Påskafton är vi lediga och firar påsk, berättar Anders Ragnegård.
I Uddevalla finns en lång tradition av att presentera påskens kristna budskap i form av ett passionsspel. Tidigare i år, när det var tid till att börja repetera, rådde ännu pandemirestriktioner vilket gör att årets version blir kortare med fokus på musiken.
– Roligt att kunna fortsätta, vi har alltid fått ett fint gensvar från folk, berättar Janne Sääf från Uddevallaförsamlingen Fristaden.
Nio lokala församlingar är med och arrangerar. Flera av stadens präster och pastorer kommer att läsa ur Bibelns texter om Jesus och korset.
– Torget där vi brukar vara är fyllt av byggmaterial så i år väljer vi att vara vid Herrestads kyrka på långfredagen. På påskafton kommer vi att vara vid Hasselbacken som ligger bredvid torget. Vi tror att det blir jättebra.
Visionen om passionsspel i Uddevalla består av två delar, berättar Janne Sääf.
– Den ena delen är att vi kyrkor i stan gör detta tillsammans, det finns en väldig styrka i det. Den andra delen handlar om att vi vill framföra påskens budskap på offentlig plats. Vi vill vara ute bland folk och nå människor, inte hålla till i någon kyrka.
Under långfredagen genomför S:ta Clara kyrka i Stockholm, tillsammans med andra församlingar, en korsvandring genom några av huvudstadens gator och torg. Korsvandringen hade premiär 2003 och har sedan dess genomförts varje år, med undantag av pandemiåren 2020 samt 2021. Visionen är att synliggöra kristen tro samt förrätta bönetjänst på vissa utvalda ställen, uppger S:ta Clara kyrka i ett pressmeddelande.
På påskdagen bjuder kyrkor i Malmö in till ekumenisk gudstjänst på Möllevångstorget för att fira att Jesus uppstått. Även många andra församlingar runt om i landet uppmärksammar påsken med olika arrangemang.
Påskgudstjänsterna i Sveriges Television sänds detta år från S:t Mikaels kyrka i Örebro.
Komminister Johanna Suban, känd för sin bakgrund som OS-domare i ishockey, predikar i SVT-gudstjänsten på långfredagen.