Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

149 kristna irakiska flyktingar anlände på torsdagen i förra veckan med flyg till Slovakien. De flögs ut från Kurdistan sedan Slovakien beslutat att ge dem asyl i landet. Foto: Mercury One

Kristna på flykt från IS får fristad

149 irakiska kristna anlände på torsdagen i förra veckan till Slovakien i en ovanlig räddningsaktion. Samtliga är offer för Islamiska statens härjningar och kunde räddas till stor del genom amerikanska medieprofilen Glenn Becks engagemang.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 dec 2015

Den kände, och ofta kontroversielle, kristna tv- och radioprofilen Glenn Beck har engagerat sig starkt för förföljda kristna i Mellanöstern. Genom sin välgörenhetsorganisation Mercury One har Beck samlat in över tolv miljoner dollar till projektet Nazarene Fund, ägnat särskilt åt att rädda kristna på flykt undan Islamiska staten.

Nu har, efter flera månaders planering, 149 irakiska kristna flugits ut från irakiska Kurdistan och tagits emot i Slovakien, som gått med på att ge flyktingarna en fristad, efter att flera andra länder inte ställt upp.

– Jag är så tacksam för de 130 000 individer vars generösa donationer gjort den här resan möjlig, säger Glenn Bleck i en intervju i den egna mediekanalen The Blaze.
Beck förklarar varför de kristnas situation i regionen väckt hans engagemang:

– Den kristna befolkningen i Irak och Syrien har minskat med över två miljoner människor under bara några få år. Medan världen såg på i nästan total tystnad, förstördes deras uråldriga kyrkor och kloster, deras barn såldes på slavmarknader, deras egendomar konfiskerades och de som överlevt har utsatts för utpressning och hot om kidnappning och halshuggning.

En av nyckelpersonerna bakom insatsen är aktivisten Johnnie Moore som arbetar intensivt för att uppmärksamma förföljelsen av kristna. Tidigare i år gav han ut boken Defying ISIS: preserving Christianity in the place of its birth and in your own backyard. (Ung: Att stå emot IS och bevara kristendomen på dess födelseplats och där du själv bor.)

– Vi har arbetat för det här i ungefär sex månader, säger Moore till Christian Post.
Försök att samarbeta med andra mottagarländer har misslyckats, men nu hoppas han att fler ska kunna räddas när de fått Slovakien att öppna för flyktingarna.
– Det här är den första gruppen av ett antal grupper som vi hoppas kunna flytta under de närmsta månaderna, säger Moore.

Moore, som också är en av redaktörerna för Christian Post, berättar för nättidningen att han är tacksam för stödet från Glenn Beck.
– Under arbetet med det här medverkade jag i Glenn Becks radioprogram och Glenn beslöt att ge det stor vikt, och på grund av det har vi lyckats samla in över tolv miljoner för att göra sådana här evakueringar möjliga, säger Moore.

– Vi räddar bokstavligen livet på människor som inte har någon framtid. Deras hem har tagits från dem, deras samhällen har tagits från dem... Det finns ingen tydlig lösning i sikte. I stället för att betala människosmugglare och riskera liv och lem för att ta sig över havet och hoppas att de finner någon tillflykt, lyckades vi sätta dem på ett flygplan med varma kläder och föra dem [till trygghet] med en framförhandlad framtid och asyl i ett nytt hem, säger Johnnie Moore.

Glenn Beck flög själv till Irak för att möta med flyktingarna innan flygresan till Slovakien.
– Vi önskar att vi hade resurser till att rädda alla, men jag är tacksam för att den här resan som var ett meningsfullt steg i rätt riktning att hjälpa dem som inte kan hjälpa sig själva, säger han till The Blaze.

Ellen, en av de medarbetare som hjälpte till under evakueringen och som mötte upp flyktingarna efter ankomsten till Slovakien, berättar i en videohälsning till alla givare om de starka reaktionerna bland irakierna.
– Jag kan inte förklara hur tacksamma de är, hur många kramar och kyssar jag fått, hur många tårar vi sett, hur många gånger de har tackat oss för det ni gjort.

Mercury One kommer, enligt en överenskommelse med Slovakiens regering, att finansiera ett treårigt integrationsprogram för irakierna, som bland annat inkluderar språkträning och annan utbildning, skriver The Blaze.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

Den amerikanska kristna medieprofilen Glenn Beck har engagerat sig starkt för de kristna som förföljas av Islamiska staten. Foto: Sebastian Scheiner / AP / TT

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...