Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Kristna oeniga om afghan-aktion i Stockholm

I över en månad har de unga afghanerna demonstrerat i Stockholm mot att utvisas till Afghanistan. Manifestationen väcker känslor och debatt. Flera kristna samfund har ställt sig bakom ungdomarnas krav, bland annat genom Sveriges kristna råd. Andra är mer kritiska.

Nyheter · Publicerad 16:55, 5 sep 2017

Det var den 9 augusti som de unga afghanerna började demonstrera, eller "sittstrejka", dygnet runt på Mynttorget i Stockholm. Efter bara några dagar fick de flytta till Medborgarplatsen, efter att ha attackerats av personer från högerextrema Nordisk ungdom.

Sedan förra fredagen håller de till på Norra Bantorget, där de dessutom ställt sig bakom en rad andra initiativ, som krav på höjda pensioner, bevarat statligt stöd till personer med funktionsnedsättning och att ha kvar ett BB i Sollefteå.

Högst på listan står emellertid en vädjan om att de afghanska ungdomar som kom till Sverige under 2015 ska få stanna i Sverige. Läget i Afghanistan är för farligt, menar de, och pekar på att många av de unga dessutom hunnit integrera sig väl i Sverige.

En asylsökande som reste till Stockholm för att demonstrera under några dagar är 27-årige Khodadad Khavari. Han åkte från Värmland tillsammans med några vänner som, liksom han själv, valt att konvertera till kristendom i Sverige.

– Jag ville stötta folket från mitt land, säger han genom en annan kamrat, Ali Reza.

De unga männen trakasserades för sin nya tro på ett tidigare asylboende, och som konvertiter höll de låg profil bland dem som samlats på Medborgarplatsen. Men de var inte ensamma som kristna.

– Det är inte lätt att gå ut offentligt med att man blivit kristen som afghan. Men jag såg några killar med kors om halsen, och någon annan upptäckte andra som de visste var kristna, säger Khodadad Khavari.

Sedan de var i Stockholm har Khodadad Khavari och en av hans vänner fått uppehållstillstånd. Men han tycker överlag att Migrationsverket är alltför hård mot de unga afghanerna.

– De slår ner på små detaljer i ansökan och ser inte på helheten för många av oss, säger Khodadad Khavari, som liksom sina vänner är trött på den långa väntan på ett beslut.

– De här åren i våra liv kommer inte tillbaka, och vi skulle kunna använda tiden mycket bättre om vi kunde arbeta eller studera.

Både Stockholms moské och Katarina församling har stöttat de demonstrerande afghanerna på olika sätt. En del personer som besökt eller skrivit om manifestationen har, bland annat därför, undrat om det inte står andra är de ensamkommande unga bakom aktionen.

"Det är bra att känna till att #MuslimskaBrödraskapet genom Stockholms moské och #svenskakyrkan genom Katarina församling servar deltagarna i demonstrationen på #Medborgarplatsen, där den autonoma vänstern #AFA finns som en aktör. För Svenska kyrkans del är det inte första gången man involverar sig med den autonoma vänstern", skriver prästen och debattören Annika Borg på sin Facebooksida.

Merzek Botros, pastor för Centrumkyrkans arabisktalande grupp, uttrycker en snarlik oro.

"Demonstrationerna som sker i Stockholm just nu är mycket farliga om de pågår längre än så, eftersom det finns en dold kraft bakom dem som står för kostnaderna och som bestämmer hur de ska röra sig," skriver han på Facebook.

I ett samtal med Världen idag vill inte pastor Merzek gå närmare in på just vilka krafter som han menar ligger bakom manifestationen. Men han framhåller risken för att islamister ska nästla sig in i Sverige med andra flyktingar, och göra gemensam sak med dem som har mer legitima skäl till att demonstrera.

– Vi bor i ett fritt land och alla har rätt att demonstrera. För en del av dem är det kanske också en fara att åka tillbaka, särskilt för dem som konverterat, säger han.  

– Det som gör mig orolig är att det här skulle dra ut på tiden och förvandlas till en annan slags rörelse. Det finns islamister som passat på att komma in i landet och som kan utnyttja en sån här situation.

Khodadad Khavari och hans kamrater har inte tänkt på att det skulle varit någon annan än ungdomarna själva som håller i trådarna.

– När jag var där såg jag inga andra som engagerade sig i manifestationen än afghanerna själva och deras svenska kompisar. Vi fick mat och filtar av dem som var där, säger han.

EFK-pastor Bengt Sjöberg berättar att han följt manifestationen och en av de organisationer som stöttar den, "Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa", på debattforum och i olika sociala medier. Enligt Bengt Sjöberg har han fått en bekräftelse på att AFA inte är en godkänd partner i manifestationen.

– Det finns säkert många som vill få ett inflytande. Men personerna i "Vi står inte ut" har hela tiden sagt att man måste hålla fritt kring ungdomarna, så att det inte är någon annan som ska gå in och styra över dem, säger Bengt Sjöberg.

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00