Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Kristna musiklegendarer gör gemensam Sverigeturné

Per-Erik Hallin och Bengt Johansson gör för första gången en gemensam turné, där de besöker Boxholm, Kaxholmen och Sävedalen den 11–13 januari. – Förhoppningen är att det ska vara en crossover-grej, ett tillfälle att bjuda med sig grannar och vänner, säger Bengt Johansson om konserten.

Nyheter · Publicerad 17:09, 2 jan 2019

Bengt Johansson och Per-Erik Hallin har känt varandra sedan 1970-talet, då de träffades i olika musiksammanhang. De senaste 10-15 åren har de tillhört samma kyrka och vänskapen har djupnat. 

I början på det nya året gör de två vännerna för första gången en gemensam turné, något som de pratat om under några år.

– Vi har varit med i samma bönegrupp i ett antal år och sjungit och spelat tillsammans i den enkla miljön. Det har känts väldigt gott och välsignat. Tanken på att göra något ihop har dykt upp och nu var det läge för det. Det känns fantastiskt roligt, säger Bengt Johansson.

De två musikernas stil skiljer sig åt, men de har samtidigt en hel del gemensamt, bland annat rötterna i 70-talets musik.

– Per-Erik är djupt rotad i gospeltraditionen på ett sätt som jag inte är, men jag är inte främmande för det och har alltid gillat gospel. Min stil är mer singer­song­writer och gitarrbaserad, men vi har upptäckt mycket gemensamma rötter i country och blues. Våra musikstilar ligger egentligen inte alls långt ifrån varandra, säger Bengt Johansson.

Han förklarar att poängen med turnén är ett musikaliskt möte mellan de två artisterna, som tillsammans kommer att spela varandras låtar, utan medverkan av några andra musiker. Ett piano, en gitarr och två röster.

– Det har varit jättekul att försöka hitta in i varandras låtar. Det händer något nytt med dem i det mötet. Eftersom vi bara är två har vi utrymme att breda ut oss och skapa något roligt tillsammans.

Bengt Johanssons lovsånger och Per-Erik Hallins jazziga låtar är sprungna ur olika traditioner, men nu tolkar de även den musiken tillsammans.

Innehållsmässigt har de lite olika inriktning, men båda har en del mer berättande sånger, och ett stort gemensamt tema är skapelsens skönhet och att hitta hem till gemenskapen med Gud. 

– När vi har botaniserat bland låtarna har vi hittat några olika teman som vi kommer att beröra utifrån våra olika låtkataloger, säger Bengt Johansson. 

Båda längtar också efter att förmedla evangeliet och trivs med en blandad publik av både kyrkvana och mindre kyrkvana.

– Vi vet att musiken har en otrolig kraft att påverka och beröra, och vi ser fram emot mötet med publiken med stor frimodighet och glädje.

Den musikaliska duon fortsätter sitt samarbete till sommaren, då de uppträder tillsammans på Gullbrannagården och på Skärgårdsgospel i Tanumstrand.

Hallins och Johanssons turné

Turnén med Johansson/Hallin startar i Folkets Hus, Boxholm den 11 januari. Då arrangeras konserten av Centrumkyrkan och Svenska kyrkan i Boxholm.

Den 12 januari har turen kommit till Pingstkyrkan i Kaxholmen, som arrangerar tillsammans med övriga kyrkor på orten samt i Skärstad och Ölmstad.

Den 13 januari spelar Hallin och Johansson i Sävedalens missionskyrka.

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

Kränker kvinnors rättigheter – belönas av FN

Världen. Iran har fått en plats i FN-organet UN Women som arbetar för kvinnors rättigheter. Detta meddelades strax efter att man i landet dömt en kvinnlig...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...