Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna ledare från USA mötte Saudis kronprins

Mördandet av journalisten Khashoggi var ett ”enormt misstag”, sa Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman under ett unikt möte med evangelikala ledare från USA. Att kristna ledare besöker makthavarna i ett land som förföljer kristna möter dock kritik.

Nyheter · Publicerad 09:00, 11 nov 2018

En delegation bestående av högt uppsatta evangelikala ledare från USA besökte Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh förra torsdagen. Mötet ska vara det första av sitt slag och kom efter att delegationen haft liknande möten med ledare för Egypten, Jordanien och Förenade Arabemiraten, skriver Christian Post.

Under mötet i Riyadh ska de kristna ledarna ha tagit upp frågan om den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi som misstänks ha blivit mördad på det saudiska konsulatet i Istanbul i början av oktober.

Enligt Joel Rosenberg, den amerikansk-israeliske författare som organiserade mötet, ska Salman ha sagt att mordet var ett ”fullständigt oacceptabelt misstag”, uppger Christian Post.

Han ska även ha gett sken av att mordet utfördes på eget bevåg av hans undersåtar.

– Kronprinsen sa att han inte auktoriserade den avskyvärda handlingen, men att han kan ha orsakat att en del av hans folk älskar sitt kungarike för mycket och delegerat auktoritet på ett sådant sätt som gjorde det möjligt för dem att tro att de skulle behaga ledarskapet genom att ta saken i egna händer, säger den evangelikala medieprofilen Larry Ross, som deltog på mötet, till Christian Post.

Saudiarabien hamnade i år på plats 12 på Open Doors lista över de 50 länder där förföljelsen av kristna är som värst.

”Regimen upprätthåller ett strikt islamiskt styre, där kristna behandlas som andra klassens medborgare. Inga gudstjänstlokaler eller kyrkobyggnader är tillåtna”, skriver Open Doors på sin hemsida.

Kristna riskerar fängelse, misshandel och allvarliga hot på grund av sin tro – och den som konverterar från islam löper risk att dödas, skriver Open Doors, vidare.

Fel av kristna ledare att åka till ett land som förföljer kristna och fängslar oliktänkande menar kritiker, skriver Washington Post.

”Jag förstår kritiken, men jag håller inte med”, säger Joel Rosenberg till CBN News.

Han och de andra i delegationen menar att det är en möjlighet att träffa landets ledare och att de inte åkte dit i politiskt syfte utan som ”ambassadörer för Kristus”.

Av artiklarna framgår det inte ifall delegationen tog upp frågan om landets förföljelse av kristna.

Delegationen bestod av:

Joel Rosenberg, israelisk-amerikansk författare

Michele Bachmann, republikanske kongressledamot

Johnnie Moore, kommissionär vid USA:s kommission för internationell religionsfrihet samt inofficiell talesperson för evangelikala ledare som ger råd till Trumpadministrationen

Jerry Johnson, ledare för ett nätverk av kristna tv-kanaler

Michael Little, före detta ledare för kristet tv-nätverk

Larry Ross, ledare för kommunikationsbolag

Skip Heitzig, pastor

Mike Evans, grundare av Jerusalem Prayer Team

Wayne Pederson, ledare för en mediemissionsorganisation

Källa: Christian Post

”De kristna är Mellanösterns hopp”

Mellanöstern. Boenden i ruiner, skyhöga matkostnader och muslimska grannar som radikaliserats. Det är vad många kristna återvändare möter i Syrien och Irak. Trots...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...