Inför valdagen var många kristna ledare ute och uppmanade människor att rösta. Svenska kyrkans ärkebiskop önskade i en Twitterbön att väljarna skulle rösta ”med ansvar och värdighet”.
Hillsongs pastor Andreas Nielsen pratade inte partipolitik under sin predikan på valsöndagen, men markerade tydligt mot varje form av rasism.
”Vår kyrka är färglös, vi gör inte skillnad på vilket land du är född i eller vilken hudton du har.”
”Det finns inget utrymme för rasism, för att göra skillnad på människor, för främlingsfientlighet”, sade han och poängterade att oavsett vilka som vinner valet, så är uppdraget som kristna att be för dem, även om det är ett parti jag inte röstat på.
Och maningarna till uthållighet i bön har fortsatt efter valet.
”Fortsätt att be!” skriver Anders Gerdmar som leder Skandinavisk teologisk högskola, och tar ställning för ett ”regimskifte”.
När flera kyrkoledare möttes i SKR på måndagen höll pingstledaren Daniel Alm en andakt. Budskapet där var detsamma.
”Nu behövs kyrkan som aldrig förr. Kyrkans bön behövs. Nu behöver vi hålla ihop när mycket annat drar isär”, sade han enligt SKR på Facebook och avslutade med att be:
”Förbarma dig över Sverige. Vi ber för partiledare och för talman. Hjälp oss att vara ett bönens folk.”
SKR tog också fram en särskild bön för Sverige i den politiskt kaotiska situation som råder.
Och SKR-initiativet har fått stor uppmärksamhet i medierna, många tidningar har berättat om bönen. Och på tisdagsmorgonen medverkade SKR:s generalsekreterare Karin Wiborn i SVT:s morgonstudio.
– Vi förstår att det är ett svårt läge för våra folkvalda politiker. Och vad gör vi då? Vi gör det kyrkan gjort i årtusenden, vi ber, sade hon i sändningen och fick sedan också läsa upp bönen.