Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristna ledare bekände landets synd på Friends

Under djup förkrosselse bekände flera kristna ledare på söndagen sina egna och landets synder inför Gud. Massorna deltog i bönen som blev en av höjdpunkterna på Awakening Europe.

Nyheter · Publicerad 13:48, 2 nov 2016

Scenen var gripande. Andliga ledare, varav många Stockholms­pastorer, radade upp sig på plattformen i Sveriges nationalarena för att leda tiotusentals kristna i förbön. Flera av pastorerna var personliga när de tog sig an det första böneområdet: den kristna kyrkan.

”Förlåt oss Fader om vi lett våra församlingar som om det vore vi som ägde dem. Förlåt oss när vi byggt vårt eget”, bad Lennart Torebring, pastor i Södermalmskyrkan, starkt och i djup brutenhet.

Samma storhet visade Johannes Amritzer, pastor för en annan Stockholmskyrka, SOS Church, i sin bön. Han bekände att han ibland haft felaktiga attityder mot andra församlingar. Han nämnde Livets ord, Arken och Södermalmskyrkan.

– Förlåt mig, sa Amritzer och kramade om de tre församlingarnas pastorer inför öppen ridå.

– Jag vill bara säga att jag behöver er, tillade han.

SOS-pastorn berättade vidare hur han, natten mellan lördag och söndag, vaknat till flera gånger.

– Varje gång hörde jag ljudet av stenar som föll mot marken, förklarade Amritzer.

Därefter uppfattade han Jesu röst. De ord han hörde var samma som i Bibelns berättelse om äktenskapsbryterskan. Där släppte fariséerna, en efter en, de stenar som de enligt lagen hade rätt att döda henne med. Orden som Amritzer uppfattade var riktade till Sverige och Skandinavien: ”Var är alla dina anklagare Skandinavien? Inte heller jag dömer dig, gå nu och synda inte mer”.

Med sig upp på scenen hade Amritzer en stor stenbumling. Inför allas åsyn släppte han stenen tungt i scengolvet. ”Herre förlåt oss våra stenhjärtan”, och ”vi släpper alla våra stenar som vi riktat mot varandra”, bad han bland annat.

Sedan började man bekänna nationens synder inför Gud, bland annat familjens sönderfall. I sina böner identifierade man sig, på bibliskt vis, med nationens synd och bad i ”vi-form. ”Förlåt oss män för att vi skadat våra barn, att vi inte tagit hand om våra fruar som vi borde”, bad Tjebbo van den Eijkhof. ”Gud, vi vill inte vara ett faderlöst land”, bad han med smärta i rösten.

Europas andliga arv, inte minst reformationen, var ett annat tema. ”Vi ber om förlåtelse för att vi trampat ned Guds ord i Europa, för att vi har blivit ett center för liberalteologi i stället för reformation”, bad Stefan Swärd.

Bifallet från läktarplats var påtagligt när Israel och det judiska folket kom på tal. Bönen leddes, under förkrosselse och tårar, av den kände böneledaren Claes-Göran Bergstrand. ”Förlåt de uttalanden vår regering gjort mot detta folk och för beslut vi tagit mot detta folk i FN”, bad han bland annat. ”Ge oss nåd, Gud”, utropade han och gjorde sedan en deklaration i bönen: ”Från och med den 30 oktober 2016 annullerar vi alla de beslut som Sverige har undertecknat mot Israel”.

Över hela arenan böjde människor knä tillsammans med de andliga ledarna på scenen.

Samlingen avslutades av Carolina Torebring, pastor i Södermalmskyrkan och den som ledde hela bönemanifestationen. ”Vi tackar dig Jesus för ditt blod som renar Sverige, som renar Norden”, sa hon i sin bön.

Hon bad också om Guds eld över Nordens länder, att det som startat under Awakening Europe ska få leva vidare. Hon beskrev det som ett nyfött barn.

– Vi har fått ett ansvar för att ta hand om det barnet, sa Carolina Torebring.

– Och vi deklarerar att det som börjat i helgen ska fortsätta, att det ska beröra varje stad i hela Norden och i hela Europa.

Vi deklarerar att det som börjat i helgen ska fortsätta, att det ska beröra varje stad i hela Norden och i hela Europa.

Kristersson utmanar S: Gör upp med antisemitismen

Politik. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att Socialdemokraterna agerar mot antisemitismen inom partiet. – Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar...

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...