Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Här lastades den första containern med medicinskt akutmaterial till Ukraina från Kristna läkare och medicinare i Sverige. Foto: KLM

Kristna läkare skickar läkemedel för fem miljoner till Ukraina

Läkemedel till ett värde av fem miljoner kronor är nu på väg från Sverige mot Ukraina. Leveransen har möjliggjorts genom Apotea och Kristna läkare och medicinare i Sverige, KLM.

– Behovet är akut, säger KLM:s styrelsemedlem Lars Ljungström.

Nyheter · Publicerad 09:00, 15 mar 2022

Läkemedlen har skaffats fram på önskemål från den kristna läkarföreningen i Ukraina, berättar Lars Ljungström, ansvarig för internationella relationer i KLM:s styrelse.

– Det är väldigt mycket smärtstillande läkemedel, mycket antibiotika och insulin samt narkosmedel för säkra operationer, blodstillande läkemedel och en del hjärtmediciner, säger han till Världen idag.

– Att detta kan ske beror på en generös donation från Apotea.

Den 6 mars fick KLM ner en första container med sjukvårdsmaterial till gränsen mot Ukraina. Materialet har nu kommit fram till ett sjukhus i Kharkiv i östra Ukraina, där striderna varit hårda.

– Därför vet vi att transportkedjan fungerar. Men manöverutrymmet i Ukraina minskar för varje dag, säger Lars Ljungström.

– Behovet är akut.

KLM fortsätter att samla in gåvor som går till transport av sjukvårdsmaterial och läkemedel. Allt överskott skickas sedan direkt till den kristna läkarföreningen i Ukraina för inköp av läkemedel.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10