Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Kristna Israelvänner välkomnar besked

Ett glädjebesked. Det säger Dan Johansson vid Föreningen Israels vänner om USA:s beslut att flytta ambassaden till Jerusalem. Det välkomnas också av Internationella kristna ambassaden som kämpat för det här i 37 år.

Nyheter · Publicerad 17:40, 7 dec 2017

Internationella kristna ambassaden, som grundades 1980 för att markera Jerusalems ställning som huvudstad, kallar Trumps beslut "modigt" och "en milstolpe".

I ett uttalande konstaterar organisationen att Jerusalem de facto varit huvudstad i Israel i 70 år, och under denna tid förvaltat de heliga platserna åt både kristna, judar och muslimer .

"Vi har nu gott hopp om att andra nationer snabbt kommer att följa den amerikanske presidenten Donald Trumps modiga ledning och flytta sina ambassader till denna enastående stad", skriver organisationen.

Även Anders Sjöberg, direktor för den svenska avdelningen av Internationella kristna ambassaden, välkomnar beskedet.

– Beslutet i sig är oerhört positivt, och jag är tacksam för att fler än Kristna ambassaden nu markerar att Jerusalem är Israels huvudstad, säger han. Sedan kan jag vara lite tveksam till att det fattas just av denne president, som har en del populistiska drag, vilket kan ge problem i förlängningen.

Vad gäller de hot om våld som förts fram från palestinsk sida i samband med beslutet, så påpekar Anders Sjöberg att våldet funnits även dessförinnan, och att den palestinska sidan inte heller tidigare varit redo för verklig förhandling.

Att beskedet från USA utlöst hot om våld är inget som överraskar Dan Johansson, som är ordförande för Föreningen Israels vänner.

– Visst är detta ett glädjebesked. Men vägen fram till dess att det är helt effektuerat är både strulig och kantad av våld, säger han.

– Nu gäller det verkligen att leva i bön, för det kommer att blåsa rejält om öronen på alla som är vänner till Israel.

Föreningen Israels vänner lägger stor tonvikt vid Bibelns utsagor om Israels roll i den yttersta tiden, och Dan Johansson menar att konflikten om Jerusalem och hela Israel i grunden är en andlig strid.

– Detta är Herrens stad, Herrens land och Herrens folk. Men politikerna handlar inte utifrån andliga verkligheter utan utifrån sitt eget förnuft, säger han.

– Men Herren behöver mänskliga redskap för att fullfölja sina planer, och jag tror att Donald Trump i just det här avseendet är ett redskap på vägen mot det profetiska ordets fullbordan.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Ett steg närmare föräldralag med minskat pappa-fokus

Familj. I framtiden kan det bli svårare att veta vem som är biologisk far till ett barn. Detta sedan... fredag 18/6 09:00

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier