Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kristna i bön för Nordkorea

Under april månad har organisationen Open Doors i Sverige sedan länge planerat att sätta fokus på Nordkorea och vill inspirera till bön för landet. Med tanke på den oroliga situationen i området blir böne­upp­maningen nu än mer aktuell.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 apr 2013

Dagligen kommer rapporter om hur upptrappning och upprustning pågår och relationen mellan Nordkorea och Sydkorea blir allt mer ansträngd. I det perspektivet är Open Doors fokus på Nordkorea under april månad än mer allvarstyngt.
När organisationen, som bevakar och hjälper förföljda kristna över världen, nyligen presenterade sin årliga lista över de länder där kristna är mest utsatta, toppade Nordkorea – för elfte året i rad.
All religiös aktivitet ses som en revolt mot Kimkulten och att äga en bibel kan innebära dödsstraff eller deportering till fångläger. Nordkorea beräknas ha mellan 200 000 och 400 000 kristna.
– Man räknar med att mellan 50 000 och 70 000 kristna finns i dessa fruktansvärda arbetsläger, som nästan är att likna vid koncentrationsläger, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, som beskriver en oerhört utstuderad förföljelse där människor utbildas för att leta upp och hitta kristna. Man kan till och med utge sig för att vara kristen bara för att nästla sig in och ange de troende.
– Vi ber dels för de kristnas situation men också för landet i stort, också med tanke på den aggressivitet man uppvisar nu; vi ber bland annat för den politiska ledningen, barnen i landet, flyktingsituationen och klyftorna bland befolkningen.

Paulsson säger att kärnan i Open doors verksamhet är tron på att bön kan påverka och förändra. En positiv följd av bön kan också bli att engagemang på annat vis väcks.
– Det kan öka medvetenheten om de kristnas situation i världen, i det här fallet Nordkorea. Att be och lära sig om ett land gör att det på något sätt hamnar i ens medvetande. Och de nordkoreanska kristnas uppmaning är just: "Be för oss".
Via organisationens hemsida kan man anmäla sitt deltagande i april månads bön för Nordkorea. Då får man dagliga böneämnen tillsänt sig. Med dessa följer också små "uppdrag".
– Det kan vara att skriva ut en bild på Kim Jong-Un för att bli påmind om att be för honom, säger Peter Paulsson.

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...