HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Kristna hotas på boenden

Nu måste regeringen svara på hur man tänker göra asylboendena tryggare för kristna boende. Det menar riksdagsledamot Désirée Pethrus, som debatterar frågan med migrationsminister Morgan Johansson (S) i riksdagen inom kort. Pastor Merzek Botros församling i Stockholm har tagit hand om en handfull hotade asylsökande från andra delar av landet.

Nyheter · Publicerad 15:47, 29 jan 2016

– Vi har hjälpt en sex, sju personer att flytta till Stockholm eftersom de inte känt sig säkra där de bott tidigare. Men vi kan ju inte hjälpa alla, säger Merzek Botros, som leder en arabisktalande grupp inom Centrumkyrkan i norra Stockholm.

– Totalt har vi kontakt med uppemot 40 personer som känner sig otrygga där de är nu. Så det vore bra om vi kunde få lite mer hjälp från staten på något sätt, så att vi kan ta hand emot de kristna som är hotade och som behöver någon annanstans att bo.

Det är hos pastor Merzek som riksdagsledamot Désirée Pethrus har träffat de två asylsökande som hon skriver om i en interpellationsfråga, ställd i början av veckan till Morgan Johansson, och som handlar om våld och trakasserier mot kristna på asylboenden.

"På ett asylboende har en man med muslimsk bakgrund under fyra månaders tid utsatts för allvarliga hot, där fem personer hotat med att döda honom då han konverterat till kristendomen", skriver Désirée Pethrus.

Mannen polisanmälde händelserna, flyttade, men utsattes för nya hot och vill nu dra tillbaka sin polisanmälan.

I ett annat fall hotade andra boende att döda en man som vägrade delta i den muslimska fredags­bönen.

"Personerna som hotar honom spelar upp musik om IS, där sångtexterna uppmanar till våld mot 'de otrogna'. Migrationsverket har kontaktats, men en förflyttning av personen i fråga kunde inte ske och hoten fortsätter med jämna mellanrum".

– Jag vet att Migrationsverket har begärt att få mer skyddsvakter på boenden, men jag tror kanske man måste göra mer omfattande förändringar, säger Désirée Pethrus till Världen idag.

– Jag tycker vi måste ställa högre krav på dem som arrangerar och driver boenden, eftersom vem som helst i princip kan starta ett boende i dag, bara man erbjuder mat och husrum.

Krav på utbildning, personaltäthet och ansvarsfördelning är sådat som hon gärna skulle se. Liksom fler aktiviteter för de boende och också krav på att i viss utsträckning sköta sin egen matlagning och städning.

– Sedan måste vi kanske komma dithän att det måste få någon slags konsekvens för den som agerar hotfullt. Som det är nu kan man skydda sig bakom det faktum att man söker asyl, säger Désirée Pethrus.

Interpellationen kommer upp för debatt i riksdagen den 9 februari.

I Tyskland har präster och pastorer i media varnat för en liknande utveckling på landets asylboenden.

"När man till exempel upptäcker att [kristna] läser i Bibeln eller har sitt dopkors på sig, får de höra mycket tydliga ord om det", säger i tysk radio den evangelisk-luterske pastorn Gottfried Martens i Berlin om vad han fått höra från församlingens iranska och afghanska konvertiter.

"Det kan gå så långt att de står i köket och så kommer någon in och visar en video där någon får huvudet avskuret och säger 'du står på tur'".

Den rysk-ortodoxe prästen Hegumen Daniel Irbits skrev tidigare i januari ett brev till Peter Altmaier (CDU), chef för det tyska förbundskanslerämbetet hos Angela Merkel. I brevet beskriver han hur i synnerhet kristna från Eritrea och Syrien hotas och trakasseras på asylboenden i Tyskland, och kräver insatser och stöd för de kristna.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...