Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Duygu Getiren/TT

Kristna hemgrupper slipper kräva vaccinbevis

Även platser för privata sammankomster omfattas av regeringens förslag till utökade krav på vaccinbevis om smittspridningen ökar. Däremot berörs inte kyrkornas bönegrupper eller andra privata samlingar i någons hem.

Nyheter · Publicerad 19:00, 16 dec 2021

Sedan den 1 december krävs uppvisande av vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 personer. Men som Världen idag rapporterade förra veckan vill regeringen göra det möjligt att även införa krav på vaccinbevis för bland annat restauranger och gym, om smittspridningen ökar ytterligare.

Det förslag som skickats på remiss omfattar även platser för privata sammankomster.

Regeringens förslag innebär ett förtydligande av beskedet som gavs på presskonferensen om en åtgärdsplan för att bromsa smittspridningen.

”Vi ser en oroväckande utveckling med ökad smittspridning i hela världen. Även i Sverige ökar smittspridningen, även om vi har ett bättre läge än många andra länder. Vi behöver därför ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder om läget förvärras”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Förslaget som skickats ut på remiss innebär att det ska vara möjligt ställa krav på vaccinbevis för inträde till serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser och platser för privata sammankomster.

”Syftet är att begränsa smittspridning bland framför allt ovaccinerade genom att förhindra att ovaccinerade personer samlas i större grupper, samtidigt som verksamheter kan fortsätta att ta emot besökare”, står det i pressmeddelandet.

Mikael Lindström, tillförordnad pressekreterare åt socialminister Lena Hallengren, svarar på frågor från Världen idag via mejl.

Vilka platser avses?

– Uttrycket ”tillställningar och andra liknande privata sammankomster” omfattar till exempel middagar, födelsedagsfester och studentfester. Kraven riktas mot den som yrkesmässigt bedriver verksamhet som omfattas av bestämmelsen, det vill säga den som hyr ut en lokal eller annat utrymme åt en privat sammankomst.

Vad skulle det innebära för den som vill ha en privat sammankomst, om detta genomförs?

– Kravet ställs inte på den som till exempel hyr en lokal för att anordna en fest, utan riktas mot den som hyr ut lokalen. Det innebär att det är den som ansvarar för att avgöra om vaccinationsbevis ska användas och i sådana fall har ansvar för att kontrollera att reglerna efterlevs.

Skulle detta kunna beröra kyrkornas hemgrupper?

– Nej. Det är den som yrkesmässigt hyr ut en lokal eller utrymme till privata samlingar av olika slag som de eventuellt kommande kraven riktas mot. Inga begränsningar har föreslagits för privata samlingar i någons hem.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00