Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Kristna friskolor blev bricka i regeringsspelet

Förbjud religiösa friskolor – det var ett av kraven som den politiska vilden Amineh Kakabaveh ställde för att inte rösta nej till Stefan Löfven i onsdagens statsministeromröstning.

Socialdemokraterna och Kakabaveh kan lägga en gemensam motion om frågan i höst.

Nyheter · Publicerad 15:57, 7 jul 2021

Talmannen föreslog att Stefan Löfven skulle få bli statsminister igen och för att han skulle få det gällde det att inte 175 ledamöter eller fler var emot förslaget, alltså tryckte röd knapp i kammaren på onsdagen. Detta eftersom det i val av statsminister i Sverige är så kallad negativ parlamentarism som gäller.

Fyra av partierna – M, KD, L och SD – hade sagt att deras ledamöter skulle trycka rött vilket skulle innebära sammanlagt 174 nej-röster mot Löfven. Sedan övriga fyra partier hade sagt att de skulle släppa fram Löfven, alltså undvika att rösta nej, hängde allt på den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Efter att Kakabaveh, före detta vänsterpartist, tidigare sagt att det inte var självklart för henne att släppa fram Löfven gjorde hon en lista med krav på regeringen för att de skulle få hennes röst. Med på hennes lista fanns att förbjuda religiösa friskolor. Enligt uppgift till Expressen ska nu Amineh Kakabaveh få skriva en motion om ett förbud tillsammans med Socialdemokraterna.

Att justitieminister Morgan Johansson på tisdagen satte sig och förhandlade med en enskild riksdagsledamot som dessutom är politisk vilde har setts som absurt av vissa. Den planerade motionen om förbud mot religiösa skolor har redan väckt många reaktioner.

– Vi vet att Socialdemokraterna har en agenda där de vill begränsa och försvåra för kristna friskolor, och det är ett av många skäl till varför det behövs en ny regering, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) till Världen idag.

– Att välja skola är en rättighet för föräldrar enligt flera konventioner, och det vet regeringen. Men ändå ger de sig inte, tillägger han.

I överenskommelsen med regeringen hävdar Kakabaveh att det ingår att bidragen till skolorna ska sänkas och att de inte kommer erbjudas lika stort offentligt medel som kommunala skolor framöver, skriver DN. Om detta ens är politiskt och juridiskt möjligt återstår att se.

S nya försök att stoppa religiösa, eller mer korrekt konfessionella, skolor förvånar. Särskilt sedan de nyligen försökte och blev avrådda genom en egen utredning.

– Det står i FN:s barnkonvention att människor har rätt att låta sina barn gå i skolor och uppfostra sina barn enligt den religion och kultur de har, säger Timoteus Lind, rektor på de kristna skolorna Stefanskolan i Stockholm och Johan Movingers Gymnasium i Solna, till Världen idag.

– Jag tror inte det här kommer att gå igenom för det finns internationella organisationer som arbetar för kristen skola.

– Jag tror det här ett spel för gallerierna och man kanske är ute efter en annan typ av religiösa skolor än just kristna och judiska. Det är ynkligt helt enkelt att låtsas att man tänker ta den här striden inför hela världen mot FN och EU, säger Timoteus Lind.

På onsdagseftermiddagen stod det klart att riksdagen släppte fram Löfven som statsminister. Hur det går med löftena gällande Kakabavehs lista återstår att se.

Vi vet att Socialdemo- kraterna har en agenda där de vill begränsa och försvåra för kristna friskolor, och det är ett av många skäl till varför det behövs en ny regering.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00