Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Muslimska demonstranter ropar slagord utanför appellationsdomstolen i Putrajaya utanför Kuala Lumpur på måndagen. Foto: Vincent Thian/AP TT

Kristna förbjuds använda ordet Allah

Allah är det arabiska ordet för Gud, men en kristen tidning i Malaysia får nu inte längre tala om Gud som Allah, enligt ett domstolsbeslut.

Nyheter · Publicerad 10:49, 17 okt 2013

Romersk-katolska tidningen Herald, med säte i Malysias huvudstad Kuala Lumpur, får inte längre använda ordet Allah för att beskriva Gud, eftersom det är ett hot mot islams helighet. Det fastslog en domstol i ett enhälligt domslut på måndagen.
– Det är min bedömning att det mest trolig och sannolika hotet mot islam, i det här landet, är propagerandet av andra religioner för islams efterföljare, sade chefsdomaren Mohamed Apandi Ali när domen förkunnades, uppger Time.
Dömaren förklarade vidare att ordet Allah inte är en "integrerad del av den kristna tron", skriver CNN.
– Användande av ordet kommer att skapa förvirring i samhället, sade domaren. Regeringen i Malaysia, där omkring 60 procent av befolkningen är muslimer, hävdar att andra religionernas bruk av ordet Allah kan utnyttjas för att få muslimer att konvertera.

Domslutet upphäver en dom i lägre instans 2009, som gav tidningen rätt att använda ordet Allah. Den domen följdes av attacker mot kyrkor och enligt Time varnar kritiker för att måndagens dom kommer att öka de religiösa spänningarna i det muslimdominerade landet.
– Trångsynta och fördomsfulla människor skapar en atmosfär av hat, säger parlamentsledamoten Mujahid Yosuf Rawa, som företräder ett muslimskt oppositionsparti.

Tidningens redaktör Lawrence Andrew säger att han är besviken på domen och kommer att överklaga.
– Det är ett steg i fel riktning i utvecklingen av lagen i relation till de grundläggande friheterna för religiösa minoriteter, säger han enligt CNN. Den anglikanska kyrkans ärkebiskop för sydöstra Asien, Datuk, Bolly Lapok, upprörs av domen och säger att de kristna kommer att fortsätta använda ordet Allah, som de gjort i hundratals år, långt innan nationen Malaysia existerade, skriver CNN.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Pride-manifestation i EM stoppas av Uefa

Fotboll. Det europeiska fotbollsförbundet Uefa tillåter inte att fotbollsstadion i München lyses upp i... tisdag 22/6 16:50

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier