Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Nyanlända flyktingar i Berlin i fredags. Konflikter på flyktingboenden har blivit ett allt större problem i Tyskland den senaste tiden och nu höjs röster för att separera muslimer och kristna. Foto: Bernd von Jutrczenka / AP / TT

Kristna flyktingar utsatta i Tyskland

Separata boenden för muslimska och kristna flyktingar – det har föreslagits i Tyskland efter flera incidenter där kristna hotats och trakasserats.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 okt 2015

Den stora tillströmningen av flyktingar till Tyskland den senaste tiden har inte varit helt friktionsfri. Inte bara har den främlingsfientliga extremhögern i landet attackerat flyktingförläggningar, utan det har också förekommit allvarliga incidenter mellan flyktingar, i flera fall på religiös grund.

Under rubriken "Islamister hotar kristna i flyktingboenden" rapporterade Die Welt på söndagen om en rad händelser där kristna blivit utsatta för förföljelse på grund av sin tro.

Iraniern Said, som tog sig till Tyskland genom att gå till fots genom Turkiet, berättar:

– I Iran arresterade Revolutionsgardet min bror i en husförsamling. I Tyskland trodde jag att jag äntligen kunde leva ut min religion fritt, men i mitt flyktingboende kan jag inte öppet erkänna att jag är kristen. Då blir jag hotad.

Said bor på ett flyktinghem i södra Brandenburg, där de flesta flyktingarna är sunnimuslimer från Syrien.
– De väckte mig innan gryningen under Ramadan och sade att jag borde äta innan solen går upp. Om jag vägrade kallade de mig "kuffar", icke-troende. De spottade på mig, berättar Said för tidningen och säger att de hotat att döda honom.

Pastor Gottfried Martens vid evangelisk-lutherska Treenig hets kyrkan i Berlin har fått se hundratals afghanska och iranska flyktingar komma till kyrkan, och många av dem vittnar om svårigheter i flyktingboendena.

– Nästan alla har stora problem. Strängt troende muslimer menar att sharialagar råder där de är. Framför allt kristna som konverterat från islam lider, säger Martens till Die Weldt.

De kristna flyktingarna oroas också över framtiden i Tyskland, säger Martens.
– De frågar sig om de måste gömma sig som kristna i det här landet i framtiden när de strängt troende muslimerna lämnar flyktingboendena.

Enligt det tyska Centralrådet för orientaliska kristna, ZOCD, är förolämpningar, hot, diskriminering och utpressning mot kristna asylsökare vanligt förekommande, skriver Deutsche Welle, DW.

– Jag har hört så många rapporter från kristna flyktingar som attackerats av konservativa muslimer, säger Simon Jacobs vid ZOCD till tidningen. Samtidigt säger han att de flesta fallen aldrig rapporteras, eftersom flyktingarna är rädda och misstror myndigheterna.

På några platser i Tyskland görs nu försök att dela upp flyktingar i olika boenden. I Thüringen delas flyktingar upp efter ursprungsland, men inte efter religion, skriver DW. I Bayern tar man hänsyn till etnisk bakgrund och religion vid uppdelningen.

– Bayern tänker inte acceptera attacker mot asylsökande och det inkluderar konflikter mellan flyktingarna, säger Bayerns socialminister Emilia Müller, enligt DW.

Jörg Radek, vice ordförande i tyska polisens fackförbund GDP, säger till Die Welt att flyktingarna bör delas upp.

– Jag tror att separata boenden efter religion är det vettigaste, säger han. Radek konstaterar att polisen är hårt ansträngd på grund att man både ska registrera nyanlända flyktingar, ta itu med konflikter på asylboenden och skydda flyktingarna från högerextrema aktivister.

– Polisen är vid gränsen av sin förmåga, säger Radek.

Den senaste veckan har det varit en rad polisingripanden efter konflikter på olika flyktingboenden. På tisdagsmorgonen rapporterade tyska medier om en rikstäckande polisoperation med hundratals poliser, där ett 15-tal personer så långt hade gripits, bland annat misstänkta för mordförsök.

En av de händelser som låg bakom gripandena var ett stort bråk i flyktingförläggningen i staden Suhl i augusti. Ögonvittnen har beskrivit hur det såg ut som "inbördeskrig", som eskalerade när en person rev sönder en koran och kastade sidor ur den i en toalett, skriver Die Welt. Sex poliser och elva flyktingar skadades i det bråk som följde och fastigheten utsattes för svår skadegörelse.

Tysklands förmåga att hantera flyktingströmmen närmar sig bristningsgränsen, menar president Joachim Gauck. Han sade vid en gudstjänst på söndagen att "våra hjärtan är vidöppna", men att kapaciteten att ta emot fler är begränsad, "även om det inte ännu är beslutat var gränsen går".

Med anledning av flyktingsituationen vill den tyska regeringen nu snabbt genomföra ändringar i asylpolitiken. Regeringen har godkänt ett lagstiftningspaket som bland annat innehåller ett påskyndat asylförfarande, fler flyktingboenden och snabbare utvisningar av personer som inte bedöms ha asylskäl, samt integrationskurser för asylsökande som bedöms ha goda chanser att få stanna i landet, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Förslaget ska debatteras i parlamentet i morgon, torsdag, och kan träda i kraft redan i november.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier