Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Kristna atleter visade upp ny sport på Böda

En skara av kristna utövare sprider just nu den nya sporten Roundnet och bygger samtidigt relationer där människor kan nås av budskapet om Jesus. I förra veckan hölls tävlingar på stranden vid öländska Bödagården.

– Bra stämning här, kul att sporten sprider sig, sa en av landets duktiga spelare, My Nygren.

Nyheter · Publicerad 11:00, 22 jul 2021

Under de varma dagarna i juli månad är sandstränderna på norra Öland välfyllda av sommarlediga människor som längtar efter sol och bad. Men alla väljer inte att vila på beachen. Världen idag var på plats vid Bödagården för att stifta närmare bekantskap med en färsk sport som är på tillväxt kring en kärna av duktiga kristna utövare.

– Roundnet är en sport som kommer från USA. Det hela började under 90-talet, men tog ordentlig fart för ungefär 15 år sedan, berättar Esaja Ekman som själv har SM-guld i lag, tillsammans med Simon Stenquist, på sin meritlista.

Sporten är fortsatt större i USA jämfört med vad som är fallet i Europa.

– Det finns flera klubbar i varje delstat och säkert över 100 000 spelare i USA. I Europa finns det omkring 5 000 utövare, fortsätter han.

I Sverige blir sporten en ny bekantskap för allt fler.

– Ännu så länge är det mycket av en ”kyrksport” i Sverige. Inom KRIK (Kristen Idrottskontakt) är det många som spelar, berättar My Nygren.

Det faktum att roundnet, en sport som uppfunnits av ett företag som heter Spikeball, i mångt och mycket byggs upp kring kristna utövare ger verksamheten fler perspektiv.

– Många kristna håller på och sporten växer kring dem, det är ett jättebra sätt att bjuda med folk. KRIK jobbar både med missions- och integrationsarbete. Här på Böda har vi haft ett team som gått över till andra sidan stranden för att bygga gemenskap med människor, säger My Nygren.

Lirarnas ambition är att sprida den spelglädje de upplever till fler. I Sverige finns ännu så länge tre klubbar med cirka 300 aktiva spelare.

– Fler klubbar är på gång att starta, nästa år räknar vi med att antalet utövare ska ha fördubblats, säger Esaja Ekman.

Sporten kan, åtminstone i viss mån, jämföras med volleyboll. De två som bildar lag har tre bollkontakter på sig att spela över bollen till motståndaren och, precis som i volleyboll, får bollen inte nudda marken. Men en väsentlig skillnad är att man slår bollen på nätet istället för över nätet, förklarar Esaja Ekman. Han framhåller sportens potential som både sällskapsspel och i motionsform.

– Man ser fler och fler människor spela i parker. Sporten är billig och lättillgänglig, säger han.

– Utrustningen är väldigt lätt att ta med sig. Folk kan se att det verkar kul och haka på, säger My Nygren.

Det finns även exempel på utövare inom etablerade sporter som använder sig av roundnet i träningen eller uppvärmningen.

– Det finns hockeylag som kör det som uppvärmning. Det är även bra som målvaktsträning, man slänger sig och tränar på sin reaktionsförmåga, säger My Nygren.

När det finns bredd finns det även elit. På Böda deltog ett 60-tal av de bästa spelarna i Sverige.

– Den här tävlingen var en del av Sverigetouren som har deltävlingar i Uppsala, Böda och Göteborg. På touren kan man samla poäng inför SM (svenska mästerskapen) som avgörs i september på Gärdet i Stockholm. Vi hoppas på minst 25 deltagande lag i SM som har klasserna dam-SM, öppna SM samt mixed där en kille och en tjej tävlar tillsammans, berättar Esaja Ekman.

På Böda bildade just Esaja Ekman och My Nygren lag i mixed.

– Vi nådde åttondelsfinal som vi tyvärr förlorade, men det var kul ändå att spela här, säger de.

Sporten är i dag en del av volleybollförbundet som tillhör RF (Riksidrottsförbundet), men utövarnas drömmar stannar inte där.

– En dröm är att det ska bli så många klubbar att vi kan bli ett eget specialidrottsförbund. Det är ett framtida mål, att sporten ska bli så erkänd, säger My Nygren.

Roundnet

Sporten utövas omkring ett runt nät som spelplan.

En spelare startar spelat genom att serva bollen på nätet.

Laget har tre slag på sig att kontrollera bollen innan man, via nätet, måste studsa tillbaka den till motståndarlaget. När ett lag missar bollen tilldelas det andra laget poäng.

Bollen får träffa nätet men inte nätets ram.

Laget som vunnit föregående boll servar. Spelarna i laget turas om att serva varannan gång.

Källa: spikeball.se

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier