Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Alliansens partiledare Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) efter tisdagens partiledardebatt arrangerad av Expressen TV och Dagens industri. Foto: Adam Ihse/TT

Kristersson toppar förtroendemätning

Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna är dock Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Nyheter · Publicerad 11:32, 16 aug 2018

Moderaternas Ulf Kristersson ligger fortfarande i förtroendetoppen med 35 procent, enligt Novus nya mätning. Närmast efter honom återfinns Annie Lööf (C), 33 procent, och Stefan Löfven (S), 31 procent. Samtliga partiledares förtroende har stigit försiktigt med en till fem procentenheter sedan Novus junimätning.

– Det går att förklara med att det är ett valår och att det börjar bli fokus på att partiledarna faktiskt vill åstadkomma någonting, säger Torbjörn Sjöström, vd för opinionsföretaget Novus till SVT.

I förtroendebotten återfinns Miljöpartiets båda språkrör Isabella Lövin, 12 procent, och Gustav Fridolin, 13 procent. Den som tar det största klivet uppåt i förtroende är Krist­demo­kraternas Ebba Busch Thor som nu har 20 procent, vilket är en förändring på fem procentenheter.

– Det beror på att det tidigare har kretsat mycket kring de tre stora partierna och regeringen. Men nu inför valet har Kristdemokraterna fått en mycket större del av rampljuset och fått vara med i en del debatter, och det ger en ökad chans för ett ökat förtroende, säger Torbjörn Sjöström.

Förtroendet för partiledarna

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 002 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 till 79 år mellan 9 och 13 augusti 2018.

Andelen som anger att de har mycket eller ganska stort förtroende för partiledarna. Förändring i procentenheter jämfört med junimätningen anges inom parentes.

Ulf Kristersson (M) 35 % (+2)

Annie Lööf (C) 33 % (+1)

Stefan Löfven (S) 31 % (+1)

Jonas Sjöstedt (V) 29 % (+4)

Jimmie Åkesson (SD) 29 % (+3)

Jan Björklund (L) 24 % (+3)

Ebba Busch Thor (KD) 20 % (+5)

Gustav Fridolin (MP) 13 % (+4)

Isabella Lövin (MP) 12 % (+3)

Källa: Novus

Minister stödde Mehmed Kaplan

Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind (MP), som också har ansvar för trossamfunden, har kritiserats, av bland andra L-ledaren Jan Björklund,...

Så blir regeringspolitiken i några kristna hjärtefrågor

Stopp för nya konfessionella friskolor. Oförändrad Israelpolitik. Och stora utmaningar för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn. Det...

Orosmoln mellan de fagra formuleringarna

Ledare Så har då Sverige till slut en ny regering. Nu blev regeringsskiftet inte den nystart som valresultatet indikerade, utan en till stor del återanvänd...