Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) intervjuas av medier efter pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kristersson ger upp försök att bilda regering

Moderatledaren Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny borgerlig regering.

– Mandatmatematiken är emot oss, säger Kristersson.

Nu ger talmannen uppdraget till socialdemokraten Stefan Löfven. Han har till måndag på sig.

Nyheter · Publicerad 12:25, 1 jul 2021

För två dagar sedan fick Ulf Kristersson i uppdrag av riksdagens talman Andreas Norlén att sondera förutsättningarna för att bilda en ny regering. Han hade till i morgon, fredag, på sig att försöka, men väljer att redan nu ge besked om att han ger upp.

– De parlamentariska förutsättningarna för att bilda en borgerlig regering finns helt enkelt inte, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

– Vi drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej.

I en statsministeromröstning kan en kandidat inte ha 175 eller fler röster emot sig.

Statsministeromröstningen i riksdagen kommer att bli mycket jämn. Det handlar om ett mandats marginal. Fram till i går fanns oklarheter kring de 175 mandaten, säger Kristersson. Och det var också ett av skälen till att han accepterade sonderingsuppdraget.

Men sedan landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnat in sin avskedsansökan för att kunna rösta i statsministeromröstningen och även enskilda riksdagsledamöter gett besked om att de kommer att följa partilinjen, så drar Moderatledaren slutsatsen att en ny regering kommer att röstas ned.

– Det är matematiken som ligger bakom detta, säger Kristersson.

– Under de här två dagarna, det känns som en längre tid, har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Kristersson.

Han säger sig vara övertygad om att det finns goda sakpolitiska skäl och möjligheter att bilda en M-KD-regering med stöd av L och SD. Under de två dagarna har partierna diskuterat kriminalpolitik, skatter, migration och klimat- och energipolitik.

– Vi har hållit oss till sakpolitiken, vad en regering ska åstadkomma. Vi har inte kommit in på exakta diskussioner om själva regeringsbildningen, säger Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna delar Kristerssons syn att mandaten inte räcker till.

”Vi delar Ulf Kristerssons analys att det är fruktlöst att söka majoritet i riksdagen”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson i en kommentar..

Han skriver att det under de senaste dagarna har pågått intensiva möten mellan oppositionspartierna.

”Vi har pratat om Sveriges problem och hur vi kan påbörja arbetet med att åtgärda det som regeringen Löfven har ställt till med under sina sju år vid makten.”

”Det råder stor samsyn kring flera viktiga åtgärder som krävs för att rätta till Socialdemokraternas alla svek och misslyckanden. Detta är för mig och Sverigedemokraterna mycket glädjande och bådar gott inför framtiden. Dock tycks det nu stå klart att vi har ett cementerat vänsterblock i svensk politik, där C, V, MP och S ingår”, skriver Åkesson.

Kristersson ger sitt besked redan nu för att inte fördröja processen för att få en ny regering på plats.

– Jag tycker att det var min plikt att gå tillbaka till talmannen och säga att det finns sakpolitisk gemenskap men att vi inte har matematiken, säger Ulf Kristersson.

På frågan om detta nu innebär att Stefan Löfven blir statsminister igen svarar Kristersson att det är upp till riksdagen.

Talmannen har nu gett sonderingsuppdraget vidare till statsminister Stefan Löfven.

– Han har fått en sonderingstid som löper till på måndag, med möjlighet till en förlängning, precis som Ulf Kristersson hade, säger Norlén.

Stefan Löfven accepterar uppdraget och skriver på sociala medier: ”Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt.”

Andreas Norlén säger att han vill gå fort fram och hoppas på en statsministeromröstning på onsdag nästa vecka.

– Just nu ligger bollen hos Stefan Löfven.

Som mandatmatematiken ser ut kan en ny rödgrön regering få stöd i riksdagen med minsta möjliga marginal. Men det kräver att Vänsterpartiet (V) och Centern (C) inte röstar emot Stefan Löfven.

Tidigare i veckan sade C-ledaren Annie Lööf att hon vill att en ny rödgrön regering tar fram ett nytt januariavtal tillsammans med C och Liberalerna (L). Men L-ledaren Nyamko Sabuni anser att januariavtalet är dött och har avvisat alla sådana tankar.

Frågan är om C är berett att släppa fram Löfven som statsminister, även utan ett nytt januariavtal eller att först ha fått försäkringar om centerpolitik i höstens budget.

Lööf gav inget rakt svar på den frågan efter samtalet med riksdagens talman i tisdags.

– För vår del ser vi nu i ett första läge att vi vill se ett förnyat januariavtal, jag hoppas det är en möjlig väg framåt, sade Lööf.

Stefan Löfven har sagt att han är beredd att tillträda som statsminister även om han inte har hunnit säkra stöd för sin budget. De förhandlingarna kan avslutas i ett senare skede, anser han. Och skulle han misslyckas att få igenom sin budget avgår han och regeringen.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00