Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Under ”dramatiska former” förhördes Kanal 10-grundaren Börje Claesson av polisen i sitt vardagsrum förra torsdagen, enligt Kanal 10:s tidning Inblick. Foto: Kanal 10

Kristen tv-profil förhörd av polis i hemmet

Två poliser besökte förra torsdagen Kanal 10:s förgrundsfigur Börje Claesson i hemmet, för att veta mer om den norska kvinna och hennes barn som han hjälpt under en tid. Kvinnan var eftersökt i Norge, där sociala myndigheter velat omhänderta hennes son. Det skriver tidningen Inblick i dagens utgåva.

Nyheter · Publicerad 10:35, 14 mar 2019

De två poliserna förhörde den snart 78-årige Börje Claesson i dennes vardagsrum ”under dramatiska former”, skriver Kanal 10:s tidning Inblick.

”Du behöver en advokat”, ska en av poliserna ha sagt till Börje Claesson, efter att ha konstaterat att ärendet kunde handla om ”grov brottslighet”.

Bakgrunden till polisbesöket ska enligt Inblick vara att Börje Claesson hjälpt en hemlös kvinna från Norge och hennes barn med bostad och bil. Kvinnan ska ha flyttat till Sverige efter en konflikt med myndigheterna som började med att sonen mobbats i skolan.

”I stället för att ta itu med mobb­ningen, så vände skolan och myndigheterna på hela resonemanget och menade i stället att det var mammans kristna tro som var orsaken till att sonen mobbades,” skriver Inblick.

När sociala myndigheter, det så kallade Barnevernet, krävde att pojken omgående skulle omhändertas, flyttade mamman till Sverige och fick alltså hjälp av Börje Claesson.

Denne förhördes på uppdrag av norska myndigheter, men ska sedan ha förvägrats en skriftlig kopia på förhöret.

– Jag tycker det är lite märkligt att jag inte kunde få en kopia på förhöret, säger han till Inblick, och tillägger att den norska kvinnan nu sitter häktad i Sverige.

Inblick noterar i sin artikel att det norska Barnevernet under lång tid varit föremål för kritik, både i landet och utanför.

I ett upprop 2015 hävdade en grupp med över 160 norska psykologer, advokater och andra sakkunniga att alltför många barn omhändertas på lösa grunder av Barnevernet i Norge.

Förra sommaren sände BBC en dokumentär, ”Norway's hidden scandal” (Norges undangömda skandal), som fokuserade på omhändertagandet av barn.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...