Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Här syns en grupp människor som de senaste dagarna flytt från Mosul eller närliggande städer i Irak. Foto: Hussein Malla/AP/TT

Kristen stad töms – tusentals på flykt

Tiotusentals kristna flyr nu staden Qaraqosh i Irak när jihadistiska Isis avancerar.– Hela staden är ödelagd. Kristna flyr och saknar det väsentliga för livet, säger Adris Hanna, katolsk präst i Stockholm som står i kontakt med närstående i området.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 jun 2014

Terrorgruppen Isis härjningar i Irak fortsätter och det är en av de grupperingar som nu ska ha tagit över Iraks näst största stad Mosul. Utifrån Mosul har Isis sedan avancerat mot närliggande städer för att få dem att ansluta sig i kampen för en islamisk stat, däribland Qaraqosh som nästan uteslutande består av kristna.

Där har man drabbat samman med kurdiska styrkor.

– Det har blivit en konflikt med kurderna som bevakar området, de har anfallit varandra och på båda sidor har människor dödats, säger Adris Hanna.

Nu har de tusentals kristna i staden lämnat sina hem och är på flykt och söker sig bland annat till Kurdistan och till andra kristna byar.

– Det är en katastrof. Staden är ödelagd, bomber faller och man kan inte vara säker där. Därför är de på flykt. De saknar boende och det väsentliga för livet, säger Adris Hanna och betonar att kristna är rädda för Isis och aldrig kan välkomna dem.

TT rapporterar samtidigt att premiärminister Nuri al-Maliki nu menar att det krävs politiska, inte bara militära, insatser för att lösa krisen. Han ska i ett möte med brittiske utrikesministern William Hague ha betonat vikten av både militära insatser, men också att parlamentet ska samlas den 1 juli i ett första steg mot att bilda ny regering.

Isis är en terrorgrupp med band till al-Qaida som de senaste månaderna avancerat kraftigt i Irak och lagt stora landområden under sig.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...