Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Världen idags chefredaktör Lukas Berggren samtalade med juristen Ruth Nordström och pastorn Peder Teglund om kristen opinionsbildning. Foto: Arash Asadi

Kristen opinionsbildning i fokus

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 jul 2012

Turen att besöka Världen idags monter på Europakonferensen hade på onsdagen kommit till juristen Ruth Nordström och pastorn Peder Teglund. Temat för samtalet var kristen opinionsbildning.

– Ibland har kristna kanske inte kopplat ihop uppdraget att sprida evanegliet med att tala klarspråk i samhällsfrågor, sa Peder Teglund.
– Jesus tog bladet från munnen och var väldigt klar när det gäller både fariseerna och kejsaren. Om inte vi gör det finns det andra som tar marken, sa han.
Han tipsade om att man som privatperson kan skriva inlägg på bloggar och andra sociala medier för att påverka i olika samhällsfrågor.

Samtalet leddes av Världen idags chefredaktör Lukas Berggren som frågade juristen Ruth Nordström om hon tycker att vissa frågor är viktigare att opinionsbilda kring än andra.
– Det finns vissa frågor som är rätt tabu i media. Ett par områden som det råder en tystnad kring är abortfrågan, äktenskapet och familjen. Vi lever också i en slags villfarelse om att vi lever i ett väldigt fritt land när det gäller religionsfriheten, men vi kanske behöver återvinna mark även där, sa hon.
– Därför behövs röster som Världen idag som inte är rädd för att vara politiskt inkorrekt, utan som vågar tala om de här frågorna, sa Ruth Nordström, som även är ledarskribent på Världen idag.
Hon menade också att den svenska skolan håller på "rensas från kristna inslag", vilket hon ser som ett angrepp på religionsfriheten.

Den kyrka som Peder Teglund är pastor för, Borås kristna center, driver en friskola på kristen grund. Teglund berättade om en tillsyn som kommunen en dag gjorde på en morgonsamling.
– Hon som ledde samlingen blev anmäld för att hon hade sagt att Gud är allas far, mot bakgrund av berättelsen om den förlorade sonen.
– Man leker med ord i lagstiftningen när man säger att vissa saker inte hör hemma i utbildningen, utan i undervisningen, menade Peder Teglund.

Peder Teglund berättade att hans erfarenhet är att man som kristen vinner respekt om man är tydlig vad man står för.
– Jag höll en predikoserie om homosexualitet och blev kontaktad av RFSL som bjöd in mig till en helkväll för att ge min syn på homosexualitet, sa han.

Mot slutet av samtalet fick Ruth Nordström en fråga som gårdagens gäst i montern Marcus Birro hade skickat med till henne: "Du är väldigt modig och framåt. Finns det inte något tillfälle då du känner dig modlös?"
– Styrkan kommer inifrån. En bibelvers har följt mig sedan jag var liten: "Han som bor i dig är större än den som bor i världen.", var Ruth Nordströms svar på frågan.

Varje kväll under Europakonferensen är det samtal med olika kristna profiler i Världen idags monter klockan 18.00. I morgon är det evangelisten Carl-Gustav Severin som är montergäst.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...