Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kristen konferens vill samla tusentals unga

Sebastian Stakset är en av många kristna profiler som står på scenen i Telenor Arena i Oslo nästa sommar när Youth with a mission (Ungdom med uppgift, YWAM) anordnar konferensen The Send.

– Behovet av att komma samman som unga kristna är jättestort, säger Andreas Nordli, som leder YWAM i Norge.

Nyheter · Publicerad 13:00, 12 dec 2021

The Send (ung: Sändningen) är ett koncept som kommer från YWAM i USA. Där anordnades den första The Send-konferensen i Orlando i Florida 2019, med nästan 60 000 besökare. Nästa skedde i Saõ Paolo i Brasilien i början av 2020. Världen idag rapporterade om samlingen som samlade minst 140 000 personer, varav en var landets president, Jair Bolsonaro.

Idén är att bjuda på en stor portion inspiration, gemenskap och undervisning, och sedan koppla samman de deltagare som vill med lokala församlingar och ungdomsorganisationer.

I Norge har närmare trettio aktörer ställt sig bakom The Send i Telenor Arena i Oslo den 25 juni nästa år. Byggnaden tar 22 000 åskådare, och Andreas Nordli hoppas kunna sälja minst 17 000 biljetter till deltagare från hela Europa, vilket behövs för att eventet ska gå runt.

En av The Sends initiativtagare, Andy Byrd från YWAM i USA, var i Sverige förra veckan för att hjälpa till med förberedelserna inför megakonferensen i Oslo.

– Först tänkte vi att det här främst skulle bli ett möte för Norge. Men allteftersom tiden gick och pandemin rullade på insåg vi att det behövdes en samling för hela kontinenten, säger han på telefon.

– Så i veckan som gått har delar av vårt team varit i Schweiz, Storbritannien, Tyskland och Portugal. Nu hoppas vi att det ska komma riktigt många till Oslo, där de ska få en stärkt tro och passion för Jesus.

Idén om att ordna ett möte i Oslo kom från Andreas Nordli.

– Corona var i full gång, vi hade en kraftig nedstängning och jag hade en känsla av att det här skulle dra ut på tiden, berättar han för Världen idag.

– Då fick jag ingivelsen att vi måste samlas så många som möjligt när det här är över.

Andreas Nordli hade dessutom just sett filmer från en stor kristen konferens i Danmark 1985, med omkring 9 000 deltagare.

– Det var djupt och enkelt, och jag visste att vi måste göra något liknande. Så jag skrev till Andy med mitt förslag om att anordna The Send i Europa och Norge, och sedan bad vi över idén.

The Send i Oslo kommer att pågå klockan 10–22, den 25 juni. Programmet kommer att späckas av bön, lovsång och undervisning, med fokus på olika missionsområden som deltagarna uppmuntras att ansluta sig till.

Uppföljningen kommer att skötas av den norska studentorganisationen Laget, Norges kristelige student- og skoleungdomslag.

I Sverige ordnades ett förberedande möte förra veckan i S:ta Clara kyrka i Stockholm, med medverkan av bland annat Svenska evangeliska missionsalliansen (Sema).

Först tänkte vi att det här främst skulle bli ett möte för Norge. Men allteftersom tiden gick och pandemin rullade på insåg vi att det behövdes en samling för hela kontinenten.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00