Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Kristen abortkritiker väntas bli Italiens nya premiärminister

Italiens tros få sin första kvinnliga premiärminister i form av Giorgia Meloni, som gick till val under parollen ”Gud, familjen och fosterlandet”. Meloni har uttalat sig kritiskt mot hbtq-ideologi och abort.

Nyheter · Publicerad 15:00, 26 sep 2022

Enligt beräkningar på måndagen, dagen efter Italiens parlamentsval, såg högerkoalitionen mellan partierna Italiens bröder, Lega och Forza Italia ut att få majoritet i båda parlamentets kamrar, konstaterade nyhetsbyrån TT.

Och då Italiens bröder bedömdes få cirka 25 procent av rösterna, att jämföra med cirka 8 procent vardera för de två koalitionspartnerna, väntas Giorgia Meloni bli landets nya premiärminister.

Meloni förespråkar klassiska kärnfamiljer och har uttalat sig kritiskt mot hbtq-rörelsens ideologi.

– Jag är kvinna, jag är mamma, jag är italienare och jag är kristen – och det ska ni inte ta ifrån mig, sade hon i ett uppmärksammat tal 2019.

Hon är kritisk till abort, men har lovat att hennes parti – vars popularitet har vuxit lavinartat – inte kommer ändra abortlagstiftningen så att abort förbjuds.

I ett tal på söndagen utropade Giorgia Meloni, enligt Expressen, samtidigt:

”Ja till livets kultur! Nej till hyllande av döden.”

Bland dem som tycks vara förväntansfulla inför Melonis förmodade tillträde som Italiens nya premiärminister finns inte bara många italienare, utan även den amerikanske senatorn Ted Cruz, som på Twitter delat vidare ett inlägg med ett videoklipp från ett av Giorgia Melonis tal.

I videoklippet frågar sig Meloni retoriskt varför familjen ses som en skrämmande fiende, och svarar att det beror på att familjen definierar oss och därmed är en fiende för dem som inte vill att vi ska ha någon identitet, utan att vi i stället ska bli ”perfekta konsumtionsslavar”.

Dessa människor, menar premiärministerkandidaten, attackerar därför människors nationella identitet och religiösa identitet såväl som könsidentitet och familjeidentitet.

– Jag får inte definiera mig som italienska, kristen, kvinna, mamma. Nej, jag måste vara medborgare X, kön X, förälder 1, förälder 2. Jag måste vara en siffra, för när jag bara är en siffra då har jag inte längre någon identitet eller några rötter, säger Giorgia Meloni.

Meloni, som varit politiskt engagerad sedan tonåren, har misstänkliggjorts på grund av att hon då var med i det fascistinspirerade partiet Italienska sociala rörelsen, MSI, och för att hon tidigare uttalat sig positivt om Italiens fascistdiktator Benito Mussolini.

Hennes nuvarande nationalkonservativa parti är dock bara knappt tio år gammalt, och Meloni, som var en av dess grundare, har tagit avstånd från fascismen och svarat jakande på en fråga om huruvida Benito Mussolini ”varit ond och dålig” för Italien.

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i muslimska partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00