Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

Kristdemokrater vill ha policy för samvetsfrihet

I en motion av kristdemokratiska landstingspolitiker i Jönköping föreslås en policy som ger vårdpersonal möjlighet att inte tvingas delta i viss verksamhet som "strider mot etiska och religiösa övertygelser".

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 apr 2014

Diskrimineringsombudsmannen anser inte att Ellinor Grimmark, barnmorskan som anmälde ett sjukhus i Jönköpings län där hon nekades en utlovad anställning till följd av abortmotstånd, har diskriminerats. Men frågan fortsätter att leva i allra högsta grad. En process i svensk domstol väntas mot arbetsgivaren och nu agerar också landstingspolitiker för Kristdemokraterna i Jönköpings län.

I en motion föreslår de att "Landstingets personalpolicy kompletteras med ett avsnitt om samvetsfrihet som ger personal möjlighet att inte tvingas delta i viss verksamhet som strider mot etiska och religiösa övertygelser där så är praktiskt möjligt på arbetsplatsen."

- Anledningen är den diskussion som uppkommit till följd av barnmorskan som inte fick jobb i vårt landsting för att hon inte ville utföra abort, säger Torbjörn Eriksson som undertecknat motionen tillsammans med Anna-Karin Yngvesson och Erik Lagärde.

- Vi tycker att det är viktigt att arbetsgivare respekterar rätten till samvetsfrihet, så funkar det i stor utsträckning redan idag, men vi har hoppats att den här typen av situation inte skulle uppstå. Men nu är det uppenbart att vi från politiskt håll behöver markera en öppen inställning till människor som av samvetsskäl inte kan göra vissa saker.

Kristdemokraternas hållning som parti är att samvetsfriheten är viktig men att den inte behöver regleras i lag utan att det löses bäst mellan arbetsgivare och arbetstagare ute i verksamheten.
"Men det är också viktigt att landstinget som arbetsgivare har en policy av öppenhet för att försöka finna praktiska lösningar i sådana situationer", skriver de lokala KD-politikerna i sin motion som nu ska behandlas i utskott innan den kan komma upp till beslut i landstingsfullmäktige.

- Det vi har direkt möjlighet att påverka är vår egen verksamhet genom att besluta om en övergripande policy. Vi vill markera en välvillig inställning till samvetsfrihet, säger Torbjörn Eriksson.

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier