När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kris bland polischefer i skuggan av kungaboken

Nyheter · Publicerad 06:00, 19 nov 2010

Samma dag som hovrättsförhandlingarna i rättegången mot den tidigare polischefen Göran Lindberg avslutades, inledde kvällstidningarna sin klappjakt på kung Carl XVI Gustav.
Dessa parallella händelser blottlägger på helt olika sätt polisens misslyckade samarbete med den undre världen.
I onsdags hölls en hearing om polisens informatörer på Stockholms universitets kriminologiska institution.
Statsåklagare Nils-Eric Schultz, advokat Peter Althin och journalisten Dick Sundevall gav sin syn på informatörsverksamheten, hearingen modererades av professor Eva Tiby och docent Magnus Hörnqvist.
Nils-Eric Schultz presenterade dessutom två så kallade infiltratörer för publiken, som bestod av en blandning av journalister, juridikstuderande, domare, poliser och åklagare.
Nils-Eric Schultz uttryckte inledningsvis skarp kritisk mot att polisen sedan mitten av 1990-talet tagit hjälp av privatpersoner - ofta unga – i sitt arbete med att bekämpa grov brottslighet.
De två infiltratörer som presenterades under dagen beskrev hur de hade värvats redan när de var 18-19 år.
– Detta arbete måste skötas av poliser, inte av privatpersoner, slog Dick Sundevall och Peter Ahltin fast.
Världen idag förde redan i början av seminariet fram uppgiften om att den polischef i Stockholm som ansvarade för länskriminalens informatörsverksamhet parallellt drev sexklubbar för den undre världen.
Dick Sundevall gensvarade från panelen genom att hänvisa till USA, där det förekommit att poliser identifierat sig med den brottslighet de är satta att bekämpa.
Panelen vill i övrigt inte kommentera frågan om polisen som bedrev illegal klubbverksamhet samtidigt som han var ansvarig för informatörsverksamheten, men frågan återkom ändå vid ett flertal tillfällen under eftermiddagen som frågor från publiken.

Under eftermiddagen beskrev infiltratören Peter Rätz via Skype-telefon att han levt på flykt i sex år undan kriminella gäng som Hells angels och Bandidos.
Han berättade att han bara var 19 år när han rekryterades av polisen på Monday bar i Stockholm.
Han påstod att hans drivkraft var en blandning av agentromantik och ett stort rättspatos.
Inga ideologiska motiv, som brukar vara vanligt i agentverksamhet, framskymtade när Peter Rätz beskrev sina bevekelsegrunder.

En annan infiltratör, som vi kan kalla Patrik eftersom han vill vara anonym i Världen idag, kom med en lika fantasifull berättelse. Under hearingen påstod han att han ställdes i kylan av sina högsta chefer på Tullverket när han började ställa frågor om den ljusskygga verksamheten.
Patrik, som alltså i verkligheten heter något annat, påstod också att han rekryterats redan som tonåring av Säpo för att infiltrera organisationer på vänsterkanten, men på senare år även högerextremistiska falanger.
Han uppgav att han har haft ett otal Säpo-uppdrag, både i Sverige och i utlandet.

En overklig känsla spred sig i salen när infiltratörerna hade gett sina berättelser. Frågan som hängde i luften var: "Kan man lita på berättelser från personer som under hela sitt liv tjänat pengar på att dupera sin omgivning?"
Känslan förstärktes av ett samtal som Världen idag hade med Patrik efter hearingen, där han uppgav att han infiltrerat Vänsterpartiet i tio år ända in i 2000-talet och att han har bilder på Lars Ohly tillsammans med en representant för Farc-gerillan.
– Jag hade ideologiska motiv till att börja spionera. Som tonåringen på 1980-talet stödde jag Reagans militära upprustning i rymden, uppgav Patrik, med ett svensk-amerikanskt flaggemblem på kavajslaget.
Statsåklagare Nils-Erik Schultz, som tagit med sig Patrik till hearingen, går dock i god för hans berättelse.
– Så långt jag känner till de sista åren, så kan jag bekräfta att hans beskrivning är korrekt, säger han till Världen idag.

Den pensionerade rikskriminalchefen Tommy Lindström – som var den ende från polisväsendet som ställde upp på seminariet på Stockholms universitet – gav inte mycket för infiltratörernas livfulla berättelse.
– Jag förstår inte vad han pratar om över huvud taget. Han är ingen infiltratör eller informatör. Han är en besviken utredningsman, säger Tommy Lindström om Patrik.
– Det här är i första hand en ledningsfråga, säger Tommy Lindström till Världen idag och ger helt och hållet Leif Jennekvist skulden för att den Stockholmspolis som ansvarade för informatörsverksamheten kunde jobba parallellt som sexklubbsdirektör.
– Det är informatörsverksamheten i Stockholm som gått över styr. Jennekvist var även ansvarig för Olle Liljegrens verksamhet, tillägger Tommy Lindström och påstår att Jennekvist under sin tid på justitiedepartementet var känd för att fjäska för departementsledningen.
– Det här handlar först och främst om dåligt ledarskap, slår Tommy Lindström fast och beskriver Jennekvist som en dålig rikskriminalchef, som lät det här materialet komma in i rättsprocesserna.
– Jag känner inte igen det här problemet från min tid som polischef. De här problemen finns inte i Malmö och Göteborg. Det är i Stockholm som en enda polischef har ställt till det, säger Tommy Lindström och nämner särskilt ärendet med polisen som drev sexklubb.
– Sverige är ett folktomt land, hur skulle polisen kunna utbilda personer som kan lära sig detta, när det kanske handlar om ett par fall per år? undrar Tommy Lindström.
Tommy Lindströms uttalande om att Sverige är ett land med liten befolkning bekräftas av det faktum att Thomas Sjöberg, Deanne Rauschers medförfattare till kungaboken, skrivit en hel biografibok om Tommy Lindströms tid som rikskriminalchef, med titeln "Mitt liv som snut".

Parallellt med att polisens informatörsverksamhet uppmärksammas på Stockholms universitet, har alltså den torped som drivit sexklubb i Stockholm – tillsammans med den polis som varit ansvarig för just den informatörsverksamhet Stockholmshearingen uppmärksammade – precis blivit högaktuell via en bok om kungen.
Som Världen idag skrivit denna vecka har den huvudsakliga källan till mediernas drev mot kungen varit en klubbägare från den undre världen – som haft ett nära samarbete med en polischef som varit ansvarig för Stockholmspolisens kontroversiella informatörsverksamhet.
Uppgiftslämnaren i Deanne Rauschers bok "Den motvillige monarken" har under lång tid drivit olika mer eller mindre seriösa klubbar i Stockholm, och anställde år 2005 den polischef som då var ansvarig för länskriminalens informatörsverksamhet som direktör på sina sexklubbar.
Under ett år jobbade därmed denne polischef parallellt som sexklubbsdirektör och polis, med ansvar för hela länskriminalens informatörsverksamhet.
I slutet av 1990-talet deklarerade även den kvinnliga huvudkällan i Deanne Rauschers bok, den socialdemokratiska profilen och förstamajtalaren Camilla Henemark, i Aftonbladet att hon skulle starta sexklubb på Cabaret Royal i Stockholm tillsammans med Tony Thorman.
Både Tony Thorman och Deanne Rauschers manliga huvudkälla i kungaboken har en bakgrund som medarbetare till den tidigare svenske porrkungen Carl Serung.

Antikorruptionsåklagaren Nils-Erik Schultz säger sig inte ha så mycket kunskap om den polischef som parallellt med sitt ansvar för polisens informatörsverksamhet var sexklubbsdirektör, trots att Schultz säger sig ha specialintresserat sig för just denna informatörsverksamhet.
– Nej, det har jag inte. Det hände nog under en tid då jag var utomlands. Kan du inte säga någonting om detta?
– Jo, det är ju naturligtvis bland det mest negativa man kan höra, att en polis hade sådana kontakter med motståndarsidan och sedan gått över till den. Sedan gillar inte jag den här verksamheten alls, säger Nils-Erik Schultz om polischefens "samarbete" med den undre världen.

Nils-Erik Schultz kan inte uttala sig om det finns ett samband mellan polischef Göran Lindbergs eventuella sexnätverk och den polischef i Stockholm som parallellt med sitt polisyrke erbjudit callgirls till den undre världen.
– Jag har ingen aning, om jag vore du skulle jag höra med Håkan Roswall, säger Nils-Erik Schultz och vill inte ytterligare kommentera frågan.
Chefsåklagare Håkan Roswall har inte sett något nätverk i den hemligstämplade polisutredningen mot Göran Lindberg.
– Vad är det för nätverk? frågar han sig. Koppleri innebär ju att fler personer är inblandade, dessutom finns det fler kvinnor som utnyttjats, blir inte det ett nätverk?
– Med nätverk menar man väl ändå någon form av mer fast koppling mellan individer. Något sådant finns inte, man kan ju skapa kontakter för stunden utan att det finns något nätverk. Något fast nätverk har vi inte sett.
Det faktum att Göran Lindbergs namn fanns i en telefonbok efter en mördad hallick med ett stort sexnätverk, beskriver Håkan Roswall så här:
– Det fanns ingen direkt koppling alls till Göran Lindberg. Polisen har lagt ett pussel där man fått fram uppgifter om indirekta samband, men det är sådant som jag inte kan beskriva eftersom det omfattas av sekretess. Då finns det alltså en koppling...
– Det finns inga direkta kopplingar mellan mannen och Göran Lindberg, det har gått indirekt via andra personer. Indirekta kontakter, kan man då tala om ett nätverk?
– Nej. Ett nätverk bygger på att det finns en konspiration. Ligger det inte i sakens natur att dessa kontakter är indirekta och dolda?
– Ja, men det finns ingenting som tyder på att det finns en grupp människor som regelbundet har träffats för sexuella kontakter, kommenterar Håkan Roswall den hemligstämplade polisutredningen och rättegången bakom lykta dörrar.
Hovrättens dom i målet mot Göran Lindberg faller nästa onsdag, den 24 november. RUBEN AGNARSSON

Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...