I Uppdrag gransknings avsnitt Avhopparna, som sändes den 25 januari, avslöjas att en stödperson till kriminella dömts till fängelse för vapen och narkotikabrott. Stödpersonen var tidigare anställd hos avhopparföretaget Samsteget.
– Han jobbade med att försöka nå ut till kriminella på gatan, få in dem och få dem att ta kontakt med socialtjänsten, säger Samstegets vd Payam Golshani till UG.
Avhopparcoachen avlönades utifrån provision – ju fler klienter han drog in, desto bättre betalt fick han. Christer Tessman, gruppchef på polisens avdelning Brottsoffer och personsäkerhet, ser stora risker med ett sådant upplägg.
– Det uppfattas inte av mig som seriöst. Jag tror att frånfallet av avhoppare blir ganska högt, säger Tessman till UG.
Golshani uppger att Samsteget inte längre använder sig av provision.
Ett annat exempel är Catena, ett annat avhopparföretag, som haft en anställd socionom som häktats misstänkt för narkotikasmuggling. Catena uppger att man, vid denna anställning, fick grönt ljus av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).
101 deltagare i avhopparprogram, från juni 2021 till september 2022, har kostat skattebetalarna cirka 60 miljoner kronor. De som lyckats lämna kriminaliteten har deltagit i programmet i snitt 1,5 år, de som misslyckas i snitt tre månader, uppger UG.
Polisen betraktar 25 av de 101 avhoppen som lyckade, enligt SVT.
Polischefen Christer Tessman menar trots allt att det är värt att satsa på avhopparprogram.
– Nationalekonomerna räknar med en samhällskostnad på 75 miljoner för en dödsskjutning, säger han i UG.
I programmet medverkar ”Khaled” som gjort två misslyckade försök att hoppa av sin kriminella livsstil.
– Jag är tillbaka på den gamla banan, men värre. De tycker att jag är för kriminell för att de ska kunna hjälpa mig, säger han.