Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Att få gängkriminella att lämna sin mörka bana är inte helt enkelt. Foto: Adam Ihse/TT

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos företag som hjälper kriminella avhoppare. I programmet framkommer exempelvis att en kriminell arbetat på provision där han fått mer pengar ju fler personer han dragit in till verksamheten.

Nyheter · Publicerad 20:00, 1 feb 2023

I Uppdrag gransknings avsnitt Avhopparna, som sändes den 25 januari, avslöjas att en stödperson till kriminella dömts till fängelse för vapen och narkotikabrott. Stödpersonen var tidigare anställd hos avhopparföretaget Samsteget.

– Han jobbade med att försöka nå ut till kriminella på gatan, få in dem och få dem att ta kontakt med socialtjänsten, säger Samstegets vd Payam Golshani till UG.

Avhopparcoachen avlönades utifrån provision – ju fler klienter han drog in, desto bättre betalt fick han. Christer Tessman, gruppchef på polisens avdelning Brottsoffer och personsäkerhet, ser stora risker med ett sådant upplägg.

– Det uppfattas inte av mig som seriöst. Jag tror att frånfallet av avhoppare blir ganska högt, säger Tessman till UG.

Golshani uppger att Samsteget inte längre använder sig av provision.

Ett annat exempel är Catena, ett annat avhopparföretag, som haft en anställd socionom som häktats misstänkt för narkotikasmuggling. Catena uppger att man, vid denna anställning, fick grönt ljus av Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

101 deltagare i avhopparprogram, från juni 2021 till september 2022, har kostat skattebetalarna cirka 60 miljoner kronor. De som lyckats lämna kriminaliteten har deltagit i programmet i snitt 1,5 år, de som misslyckas i snitt tre månader, uppger UG.

Polisen betraktar 25 av de 101 avhoppen som lyckade, enligt SVT.

Polischefen Christer Tessman menar trots allt att det är värt att satsa på avhopparprogram.

– Nationalekonomerna räknar med en samhällskostnad på 75 miljoner för en dödsskjutning, säger han i UG.

I programmet medverkar ”Khaled” som gjort två misslyckade försök att hoppa av sin kriminella livsstil.

– Jag är tillbaka på den gamla banan, men värre. De tycker att jag är för kriminell för att de ska kunna hjälpa mig, säger han.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10