Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Att stänga ute dem som är abortmotståndare från barnmorskeyrke, är att räkna som diskriminering, menar slovakiske juristen Roger Kiska. Foto: David Högfeldt

Krävs ett vägledande fall i Sverige

Diskriminering. Det menar juristen Roger Kiska att det är att utestänga dem som är mot fri abort från barnmorskeyrket. Han är bekymrad över Sveriges motstånd mot Europarådets resolution om samvetsfrihet och ser behovet av ett pilotfall för att avgöra om Sverige har rätt att motsätta sig samvetsfrihet inom vården. Ett ärende han i så fall gärna åtar sig.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 aug 2011

Roger Kiska är slovakisk advokat och arbetar med att bygga upp ett europeiskt nätverk för Alliance defense fund (ADF) som inriktar sig på fall kopplade till religionsfriheten. Kiska har drivit flera uppmärksammade ärenden inför Europadomstolen, nyligen var han exempelvis delaktig i målet om skolor i Italien som har krucifix uppsatta i klassrummen. Han arbetar nu med fyra olika fall kopplade till samvets-frihet och menar att det är en avgörande fråga för framtiden.

– Det händer mycket på det här området just nu och de som är för fri abort mobiliserar verkligen här.

 

I Sverige beslutade riksdagen att motarbeta Europarådets resolution om möjlighet till samvetsfrihet för vårdpersonal, hur ser du på det?

– Det överraskade mig. Det är vägledande men ickebindande och då förvånar det hur viktigt det är för Sverige att strida mot detta. 46 nationer har implementerat beslutet, men inte Sverige som står tämligen ensamma här.

 

De fackförbund som representerar vårdpersonal och specifikt barnmorskor menar att de som är mot fri abort inte alls bör söka sig till yrket…

– Det låter som diskriminering. Det finns många mammor som väntar barn som delar abortmotståndares uppfattning och man utestänger på detta sätt många duktiga medarbetare. 

– Att ta med sig sitt samvete och sin övertygelse in i yrket gör vården bättre, inte sämre.

Roger Kiska är övertygad om att det kommer att behövas ett praxisärende för att avgöra samvetsfrihetens ställning i Sverige och säger sig vara ”100 procent redo” att företräda den person som upplever sig ha fått sina rättigheter kränkta på det här området.

– Det kan inte vara rätt att medicinsk personal ska bli tvingade att utföra arbetsuppgifter som strider mot deras djupa moraliska uppfattning. Jag tror att ett fall i Sverige skulle sluta i Europadomstolen, och väl där skulle Sverige förhoppningsvis inse att man inte kan ignorera de europeiska riktlinjerna i den här frågan.

Roger Kiska, slovakisk jurist. Foto: ADF

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...