I sin decemberkrönika i tidsskriften Fokus tar Thomas Idergard, som är katolsk präst, upp sina erfarenheter från en vistelse i den tyska huvudstaden Berlin under hösten. Han har tillbringat två månader vid den nära hundra år gamla katolska skolan Cansius-Kolleg för barn och unga från årskurs fem till och med gymnasiet.
Idergard beskriver de villkor som gäller för kristna friskolor i Berlin där dessa skolor, trots en stark sekulär tysk miljö, ändå får vara ”synligt kristna, med gudstjänster och andakter på schemat, krucifix i klassrummen”, och egna profilämnen.
Samma möjligheter borde kunna erbjudas svenska kristna friskolor, anser Idergard.
”Berlin är på flera sätt mer sekulärt än Sverige men där är myndigheterna stolta över kristna friskolor som verkligen synligt är kristna. De deltar ju i samma system för uppföljning och kvalitetskontroll som alla andra skolor”, skriver han.
Thomas Idergard menar vidare att kvalitén på utbildningen knappast påverkas negativt av att barn går på gudstjänst under skoldagen.
Han berör också ett påstående som förekommar i debatten i Sverige, nämligen att inget annat land skulle vilja ha det som oss när det gäller vårt skolpengssystem. Det stämmer, enligt Idergard, bevisligen inte med tanke på vad som händer hos vårt grannland i söder.
”Utvecklingen i Tyskland går – genom främst domstolsbeslut – mer och mer åt vårt håll, det vill säga mot ett mer likvärdigt ekonomiskt stöd för skolor oavsett huvudman och inriktning”, skriver han.