Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Krav på vaccinbevis gynnar Wallenberg-företag

Det nya kravet på vaccinbevis väntas innebära tillväxt för det digitala brevlådeföretaget Kivra, ägt av bland andra Wallenbergs och Karl-Johan Persson. Varken företaget eller E-hälsomyndigheten ser det dock som ett bekymmer att det offentliga gynnar ett privat bolag.

– Vi har nästan fem miljoner användare och skapar stor samhällsnytta, säger Kivras vd Anna Bäck till SvD.

Nyheter · Publicerad 11:00, 3 dec 2021

Med sin markandsandel på över 90 procent är Kivra den dominerande aktören på marknaden för digitala brevlådor. Vaccinbevisens intåg på allmänna sammankomster har gjort att företaget fått en halv miljon nya användare sedan regeringens beslut blev offentligt, uppger SvD.

Kivra har även reklamsamarbeten med såväl regioner som privata vårdgivare. Den som fått sitt vaccin har samtidigt fått information om företagets digitala app.

– Vår tillväxtstrategi är att vara så nära avsändarna som möjligt. Att vårdaktörer berättar om fördelarna med digitala covidbevis är ett bra exempel på det, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra, till SvD.

Inte heller inom E-hälsomyndig­heten ser man något bekymmer med att staten så tydligt gynnar en enskild kommersiell aktör.

– Vi har ingen åsikt om marknaden för de digitala brevlådorna, och vi har ingen synpunkt på vilken digital brevlåda som någon väljer, skriver Jan Pettersson, kommunikationsstrateg på E-hälsomyndigheten, i ett mejl till SvD.

Bland Kivras ägare märks penningstarka finansnamn som Wallenbergs och HM:s vd Karl-Johan Persson.

I dagsläget erhåller Kivra ingen ersättning för hantering av post från myndigheter. 2020 redovisade Kivrakoncernen en förlust på 39 miljoner kronor, uppger SvD. Men ambitionen är att verksamheten framöver ska gå med vinst.

– Vi hoppas att det offentliga ska börja betala nästa år, men vi vet inte exakt när det kommer att ske, säger Anna Bäck till SvD.

Vi har ingen synpunkt på vilken digital brevlåda som någon väljer.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00

Senaste nytt

    Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

    Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

    Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

    Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
    Följ Världen idag i sociala medier