Med sin markandsandel på över 90 procent är Kivra den dominerande aktören på marknaden för digitala brevlådor. Vaccinbevisens intåg på allmänna sammankomster har gjort att företaget fått en halv miljon nya användare sedan regeringens beslut blev offentligt, uppger SvD.
Kivra har även reklamsamarbeten med såväl regioner som privata vårdgivare. Den som fått sitt vaccin har samtidigt fått information om företagets digitala app.
– Vår tillväxtstrategi är att vara så nära avsändarna som möjligt. Att vårdaktörer berättar om fördelarna med digitala covidbevis är ett bra exempel på det, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra, till SvD.
Inte heller inom E-hälsomyndigheten ser man något bekymmer med att staten så tydligt gynnar en enskild kommersiell aktör.
– Vi har ingen åsikt om marknaden för de digitala brevlådorna, och vi har ingen synpunkt på vilken digital brevlåda som någon väljer, skriver Jan Pettersson, kommunikationsstrateg på E-hälsomyndigheten, i ett mejl till SvD.
Bland Kivras ägare märks penningstarka finansnamn som Wallenbergs och HM:s vd Karl-Johan Persson.
I dagsläget erhåller Kivra ingen ersättning för hantering av post från myndigheter. 2020 redovisade Kivrakoncernen en förlust på 39 miljoner kronor, uppger SvD. Men ambitionen är att verksamheten framöver ska gå med vinst.
– Vi hoppas att det offentliga ska börja betala nästa år, men vi vet inte exakt när det kommer att ske, säger Anna Bäck till SvD.