Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Krav på vaccinbevis gynnar Wallenberg-företag

Det nya kravet på vaccinbevis väntas innebära tillväxt för det digitala brevlådeföretaget Kivra, ägt av bland andra Wallenbergs och Karl-Johan Persson. Varken företaget eller E-hälsomyndigheten ser det dock som ett bekymmer att det offentliga gynnar ett privat bolag.

– Vi har nästan fem miljoner användare och skapar stor samhällsnytta, säger Kivras vd Anna Bäck till SvD.

Nyheter · Publicerad 11:00, 3 dec 2021

Med sin markandsandel på över 90 procent är Kivra den dominerande aktören på marknaden för digitala brevlådor. Vaccinbevisens intåg på allmänna sammankomster har gjort att företaget fått en halv miljon nya användare sedan regeringens beslut blev offentligt, uppger SvD.

Kivra har även reklamsamarbeten med såväl regioner som privata vårdgivare. Den som fått sitt vaccin har samtidigt fått information om företagets digitala app.

– Vår tillväxtstrategi är att vara så nära avsändarna som möjligt. Att vårdaktörer berättar om fördelarna med digitala covidbevis är ett bra exempel på det, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra, till SvD.

Inte heller inom E-hälsomyndig­heten ser man något bekymmer med att staten så tydligt gynnar en enskild kommersiell aktör.

– Vi har ingen åsikt om marknaden för de digitala brevlådorna, och vi har ingen synpunkt på vilken digital brevlåda som någon väljer, skriver Jan Pettersson, kommunikationsstrateg på E-hälsomyndigheten, i ett mejl till SvD.

Bland Kivras ägare märks penningstarka finansnamn som Wallenbergs och HM:s vd Karl-Johan Persson.

I dagsläget erhåller Kivra ingen ersättning för hantering av post från myndigheter. 2020 redovisade Kivrakoncernen en förlust på 39 miljoner kronor, uppger SvD. Men ambitionen är att verksamheten framöver ska gå med vinst.

– Vi hoppas att det offentliga ska börja betala nästa år, men vi vet inte exakt när det kommer att ske, säger Anna Bäck till SvD.

Vi har ingen synpunkt på vilken digital brevlåda som någon väljer.

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier