Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Den årliga Jesusmarschen i Sao Paolo – en snart trettioårig tradition – samlar deltagare från protestantiska kyrkor över hela Argentina. De evangelikala växer just nu snabbt i antal, enligt en artikel från nyhetsbyrån AFP. Foto: Andre Penner/AP/TT

Kraftig tillväxt bland evangelikala i Argentina

Argentinas evangelikala kristna har blivit dubbelt så många på bara tio år, enligt siffror från landets evangeliska allians. Det framgår i en artikel från nyhetsbyrån AFP i den franska tidningen Le Nouvel Observateur.

Nyheter · Publicerad 13:00, 27 okt 2019

Enligt den argentinska evangeliska alliansen Aciera (La Alianza Cristiana de Iglesias Evangélicas de la República Argentina), ska de evangelikalt kristna ha ökat från 8 procent av befolkningen till 20 procent på ett decennium. Detta i det annars traditionellt katolska landet, som också är den nuvarande påvens hemland.

Bara i Buenos Aires finns det, enligt organisationen, över femtusen registrerade evangelikala kyrkor.

– I alla kvarter finns det fler evangelikala kyrkor än katolska, säger Ruben Proietti, pastor och talesman för Aciera, till AFP.

Enligt den franska nyhetsbyråns artikel vinner pingströrelsen i Argentina mark genom sociala program i det ekonomiskt krisdrabbade landet, där en tredjedel av befolkningen räknas som fattiga, enligt Världsbanken.

– De evangelikala har en diskurs som gifter sig väl med krisen. Många kommer tack vare sociala hjälpnätverk och finner jobb eller tröst i gemenskapen, säger Marcos Carbonelli, doktor i samhällsvetenskap vid Buenos Aires universitet.

Ytterligare en förklaring till framgången för evangelikala kristna är, enligt AFP:s artikel, deras stora ”mobiliseringskapacitet” genom radio och tv.

Den 27 oktober går Argentina till val, och enligt Carbonelli försöker den politiska klassen dra nytta av de evangelikalas inflytande. Under förra året ska till exempel den nuvarande regeringen ha vänt sig till dessa rörelser för att få hjälp med att dela ut mat i de fattigaste kvarteren i huvudstadens utkanter.

I alla kvarter finns det fler evangelikala kyrkor än katolska.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...