Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Kraftfullt Israelstöd vid torgmöte i Stockholm

MC-kortege för Israel och tal av Israels nye Sverige-ambassadör och generalsekreteraren för UN Watch. Det var några av flertalet färgstarka inslag vid söndagens stora manifestation för Israel i Stockholm.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 aug 2017

Evenemanget sammanföll med Raoul Wallenbergs dag, en dag för civilkurage och medmänsklighet, och anordnades som sig bör på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Wallenbergs minnesdag instiftades 2012, 100 år efter Wallenbergs födelse. Syftet med dagen är att belysa och diskutera aktuella frågor som rör mänskliga rättigheter, vikten av personligt ansvar och möjligheten för en enskild människa att göra skillnad.

Medan människor samlades, vajade de israeliska flaggorna trotsigt i vinden och israelisk musik tonade ut över torget. En mc-kortege med israeliska fanor gav evenemanget en rivstart med sin effektfulla entré.

– Som kristen tycker jag att det är viktigt att stå upp för Israel, säger Mats Hedenby från mc-klubben Backyard som liksom förra året hade tagit initiativ till kortegen.

Vid söndagens samling hälsade Saskia Pantell, generalsekreterare för Sionistiska federationen i Sverige, välkommen och beklagade samtidigt att det politiska läget kräver så mycket av säkerhetsåtgärder. Men manifestationen löpte också på utan störande inslag utifrån.

Förste talare var Israels nye ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov. Han sade att han var mycket glad och tacksam att få göra sitt första offentliga uppdrag som nybliven ambassadör bland vänner. På sitt folks vägnar tackade han för stödet, som han inte tar för givet men uppskattar mycket, och manade till stöd för Mellanösterns enda demokrati. Ambassadören avbröts gång på gång av bifallsrop och applåder från de hundratals engagerade åhörarna.

Näste talare, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, efterlyste en balanserad och riktig bild i rapporteringen om Israel. Han menade att det alltför sällan rapporteras om detegentliga Israel, med så många grundläggande värderingar vi har gemensamt. Lars Adaktusson tog också upp det beklagansvärda förhållandet, att av utrikesministrarna i EU:s 28 medlemsländer är Sveriges Margot Wallström den enda som inte är välkommen i Mellan­österns enda demokrati. Den svenske europaparlamentarikern efterlyste normaliserade relationer och en ursäkt till Israel från den svenska regeringens sida.

Andra talare var författaren Marcus Birro och riksdagsmannen Hanif Bali (M). Den senare är född i Iran och son till muslimska aktivister och han berättade att han tidigare hade en negativ bild av Israel. Då fick han rådet av den tidigare israeliske ambassadören Benny Dagan att åka till Israel och se landet med egna ögon. Han gjorde så och upptäckte ett blomstrande land av flyktingar som rest sig ur askan och fått öknen att blomma och där många funnit en fristad.

En annan av de många talarna var Hillel Neuer, generalsekreterare för UN Watch, vilket är en icke-statlig organisation med säte i Genève. Neuer kritiserade den svenska utrikesministerns hållning gentemot Israel, som han beskrev som ensidig, och han ansåg det vara dags för Sveriges folk att höra sanningen om Israel, den enda liberala demokratin i Mellanöstern. Neuer varnade för antisemitism och antisionism, med hänvisning till den förre FP-ledaren Per Ahlmark, som var med i ledningen när UN Watch grundades 1993. Kontentan var att antisionister kan acceptera andra nationers rätt att leva i fria länder och att försvara den rätten. Tyvärr verkar inte samma måttstock gälla för staten Israel.

Hillel Neuer konstaterade också att de resolutioner som röstas fram i FN i huvudsak riktar sig mot det lilla landet Israel, inte mot länder som Venezuela, Nordkorea, Kina och Saudiarabien.

Flera andra talare argumenterade för sitt stöd till Israel att existera på lika villkor. Naturligtvis måste olika aspekter få debatteras och kritik framföras, menade man. Problemet, enligt många talare, är när kritiken blir ensidig och när en demokrati som Israel bedöms utifrån helt andra kriterier.

Evenemanget för Israel genomfördes för sjätte året i följd och arrangerades av Sionistiska federationen i Sverige.

Som kristen tycker jag att det är viktigt att stå upp för Israel.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00