Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Normmedveten kommunikation, ”minoritetsstress” och ”mikroaggressioner” är exempel på ämnen som RFSL tar upp i sina utbildningar. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Lightstock

Kostnad för en timmes RFSL-föreläsning: 24 000

I takt med att marknaden långsamt mättas på hbtq-certfieringar erbjuder RFSL:s utbildningsbolag också andra utbildningar, till exempel om ”minoritetsstress” och ”mikroaggressioner”. I en chefskurs som kostar minst 120 000 kronor utlovas ”verktyg för en normmedveten kommunikation”.

Nyheter · Publicerad 09:50, 22 dec 2022

RFSL erbjuder numera en rad olika utbildningar i form av bland annat webbaserade kurser och föreläsningar. En digital föreläsning på 1–2 timmar kostar cirka 17 500 kronor. Vill man ha en föreläsning på plats är kostnaden ungefär 24 000, enligt hemsidan.

RFSL har också skräddarsydda utbildningsdagar om ämnen som ligger en bra bit ifrån verksamhetens kärnområde. Det kan handla om arbetsmiljö, rekrytering, kommunikation, antirasism eller hälsa. Beroende på om man vill göra en sådan dag digitalt eller fysiskt landar fakturan på mellan 35 000 och 45 000 kronor.

De chefer och arbetsledare som vill lära sig om ”ledarskap utifrån ett hbtqi-perspektiv” får gå en kurs bestående av sex olika moduler. I en modul erbjuds ”reflektionsövningar och diskussioner kring din roll som ledare”. I en annan utlovas ”verktyg för en normmedveten kommunikation som når ut”. Totalkostnaden för chefskursen landar på 120 000–162 000 kronor för en person.

En annan utbildning som RFSL-bolaget anlitas för handlar om ”minoritetsstress”. Det ska enligt RFSL förklara ”mekaniken bakom den stress som kan uppstå på grund av att man tillhör en minoritetsgrupp”.

RFSL utbildar också om ”mikroaggressioner” som enligt företaget är ”korta, subtila kommentarer eller handlingar som inte behöver vara menade som negativa”. Till exempel kan en mikroaggression vara att någon säger: ”Åh vad spännande att du är transperson, jag har aldrig träffat någon förut”. RFSL lovar att granska ”vanliga situationer på arbetsplatsen och hur och när vi alla kan råka göra fel”.

RFSL skickar också ut konsulter till arbetsplatser som uppges kunna bidra inom alltifrån sexologi och intersektionalitet till folkhälsa. Kostnaden för en RFSL-konsult är 1 500 kronor per timme.

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00