Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Normmedveten kommunikation, ”minoritetsstress” och ”mikroaggressioner” är exempel på ämnen som RFSL tar upp i sina utbildningar. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Lightstock

Kostnad för en timmes RFSL-föreläsning: 24 000

I takt med att marknaden långsamt mättas på hbtq-certfieringar erbjuder RFSL:s utbildningsbolag också andra utbildningar, till exempel om ”minoritetsstress” och ”mikroaggressioner”. I en chefskurs som kostar minst 120 000 kronor utlovas ”verktyg för en normmedveten kommunikation”.

Nyheter · Publicerad 09:50, 22 dec 2022

RFSL erbjuder numera en rad olika utbildningar i form av bland annat webbaserade kurser och föreläsningar. En digital föreläsning på 1–2 timmar kostar cirka 17 500 kronor. Vill man ha en föreläsning på plats är kostnaden ungefär 24 000, enligt hemsidan.

RFSL har också skräddarsydda utbildningsdagar om ämnen som ligger en bra bit ifrån verksamhetens kärnområde. Det kan handla om arbetsmiljö, rekrytering, kommunikation, antirasism eller hälsa. Beroende på om man vill göra en sådan dag digitalt eller fysiskt landar fakturan på mellan 35 000 och 45 000 kronor.

De chefer och arbetsledare som vill lära sig om ”ledarskap utifrån ett hbtqi-perspektiv” får gå en kurs bestående av sex olika moduler. I en modul erbjuds ”reflektionsövningar och diskussioner kring din roll som ledare”. I en annan utlovas ”verktyg för en normmedveten kommunikation som når ut”. Totalkostnaden för chefskursen landar på 120 000–162 000 kronor för en person.

En annan utbildning som RFSL-bolaget anlitas för handlar om ”minoritetsstress”. Det ska enligt RFSL förklara ”mekaniken bakom den stress som kan uppstå på grund av att man tillhör en minoritetsgrupp”.

RFSL utbildar också om ”mikroaggressioner” som enligt företaget är ”korta, subtila kommentarer eller handlingar som inte behöver vara menade som negativa”. Till exempel kan en mikroaggression vara att någon säger: ”Åh vad spännande att du är transperson, jag har aldrig träffat någon förut”. RFSL lovar att granska ”vanliga situationer på arbetsplatsen och hur och när vi alla kan råka göra fel”.

RFSL skickar också ut konsulter till arbetsplatser som uppges kunna bidra inom alltifrån sexologi och intersektionalitet till folkhälsa. Kostnaden för en RFSL-konsult är 1 500 kronor per timme.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10